Първа реална мисия за българската система за HEMS

89 прочитания

Първа реална мисия бе извършена от българската система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS). Това съобщиха днес, 4 юни 2024 г., от Министерство на здравеопазването.

Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 07,30 часа. Хеликоптерът AW 109 Trekker е излетял от летище София в 08,02 часа, а в 08,45 часа каца за презареждане на летището в  Горна Оряховица, откъдето излита отново в 09,17 часа. В 09,42 часа вертолетът каца в Шумен, за да транспортира пациента до София.

В 10,05 часа машината излетя от Шумен обратно за София с пациента на борда и кацна на болничното вертолетна площадка на УМБАЛ „Света Екатерина” около 11,20 часа. Разстоянието от около 300 km по въздух бе изминато за 75 минути.

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си реална мисия. След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип – д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Пилотите са били в състав – Валери Шопов и Юлиан Богоев.

Екипажът изпълнил първата задача. Отляво на дясно – Валери Шопов, д-р Вера Иванова, Георги Радоев и Юлиан Богоев (командир).

Първата изпълнена мисия е от т.нар. „вторичен тип” и включва превоз на пациент в тежко състояние между две болнични заведения. Без летяща линейка транспортът от Шумен до София щеше да отнеме почти пет часа и носи голям риск за пациента, който в момента е поет от Военномедицинска академия.

На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от компанията Leonardo за работа с медицинската апаратура на борда на вертолета. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха, съобщават още от здравното министерство.

От министерство на транспорта заявиха, че операторът „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД е в пълна готовност за изпълнение на HEMS мисии. Припомняме, че през март 2024 г. дружеството получи сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух. В страната вече има осем болнични летища, а още пет са в напреднала фаза на регистриране.

България ще получи следващите два медицински вертолета до края на годината, съобщиха още от здравното ведомство. Втората машина ще пристигне със закъснение, а третата по график, като за това са уведомили от фирмата – производител Leonardо S.p.A. Вторият хеликоптер трябваше да бъде в България до 30 юни 2024 г. Изпълнителят по договора информира, че поради закъснение в производствения процес доставката ще се забави. В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. До момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер от 69 749,17 лв.

Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31 декември 2024 г. От производителя уверяват, че забавянето в производството на втората машина няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата, допълниха от пресслужбата.

На 1 февруари 2024 г. първият хеликоптер от Системата за спешна помощ по въздух пристигна в България. Той е първият от общо шест машини, които България трябва да получи, като се очаква страната ни да направи заявка за още два. Договорът за първите шест бе подписан през март 2023 г. На територията на България се предвижда да бъдат изградени шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им да дава възможност до всяка точка на страната да достигат два вертолета едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Снимки: Министерство на здравеопазването

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет на ВВС извърши авиомедицинска евакуация
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Полша отново замисля модернизация на Ми-24

Полското военно министерство планира да започне диалог с потенциални доставчици за модернизацията на част от бойните вертолети Ми-24Д/В. Той ще се проведе от юли до септември 2019 г., като основната му цел е да се оцени изпълнимостта на проекта, които ще предвижда добавяне на ново оборудване и въоръжение.

Меню