Индия се приближава към сделка за FGFA

15 прочитания

Индия се приближава към сделка за версия на Т-50, която е означена като FGFA. Това става след като комисия в индийското МО е препоръчало покупката на изтребителя, съобщава Defense News.

Комисията е била ръководена от пенсионирания маршал от авиацията Симхакути Вартхаман е проучила техническите параметри и е препоръчала Индия да продължи работата по проекта FGFA.

Вече няколко години Индия и Русия водят разговори за разработката на FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), който ще представлява версия на разработвания в момента Т-50 (ПАК ФА) пригоден за индийските изисквания. Пълномащабната разработка ще глътне около $5 млрд.

През 2010 г. бе сключен договор за предварителната разработка на FGFA, който бе на стойност малко под $300 млн.

Индийските ВВС се нуждаят от около 100 – 150 самолета от този тип, като според представители на индийското МО, цитирани от Defense News, в момента се планирала твърда поръчка за 108 изтребителя и опции за още машини.

Един от най-критичните въпроси в момента е технологичният трансфер, който Индия изисква и разпределението на работата. Именно тези точки пречеха на сключване на споразумение до сега.

Планира се построяването на три прототипа на FGFA, а влизането му на въоръжение ще отнеме осем – десет години от сключване на договора.

За сега не е ясно какво точно ще представлява FGFA, но се смята, че няма да има сериозна разлика с Т-50, като се изключи интеграцията на индийска авионика и индийско въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Т-50 официално ще получи индекса Су-57
Следваща публикация
САЩ ще подарят два леки транспортни самолети на Естония
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че се надява, че доставката на новите F-16 Block 70 може да стане факт в рамките на 36 месеца след подписването на договора. Това каза той днес, 14 март 2019 г., пред журналисти.

Индия купува 70 броя HTT-40

Индийските ВВС скоро ще поискат официална оферта от местната държавна компания HAL (Hindustan Aeronautics) за…
Меню