САЩ искат от ОАЕ да се отърват от Huawei преди да получат F-35

332 прочитания

Администрацията на президента Байдън е поискала от Обединените арабски емирства (ОАЕ) да премахне цялото оборудване на китайската компания Huawei от телекомуникационната мрежа на страната, преди там да се получат изтребителите F-35. За това пише Bloomberg, цитирайки собствени източници.

САЩ директно са заявили на ОАЕ, че трябва да се премахне всякакво оборудване на Huawei в рамките на следващите четири години, като са посочили, че това трябва да стане през 2026 – 2027 г. – моментът, в който се очаква арабската страна да получи първите си F-35. От ОАЕ са поискали този срок значително да се разтегне, за да могат да намерят реалистични алтернативи.

Bloomberg припомня, че още администрацията на президента Трумп се е опитвала да пристиска ОАЕ за използването на Huawei в страната. Източници на изданието са посочили, че емирствата първоначално са се съгласили, но след това са започнали да преговарят точните условия на споразумението с американската страна. Междувременно, мандатът на Тръмп е изтекъл.

Сега Bloomberg пише, че отношенията между Китай и ОАЕ са отново остър въпрос около придобиването на F-35, като не е изключено доставката на изтребителите да се забави значително или сделката директно да се разтрогне. Източниците на изданието, обаче са били оптимистично настроени и смятат, че темата ще се изглади до доставката на изтребителите.

САЩ твърдят, че използването на Huawei при изграждането на комуникационните мрежи от следващо поколение, неизбежно излага отделните страни на шпионаж от китайска страна. Китайската компания отрича тези обвинения. Щатите се опитват да ограничат Huawei в работата им по 5G мрежите в целия свят.

Според източниците на Bloomberg, опасенията на САЩ не са свързани с това, че може да се шпионира самия самолет, а с това, че лесно може да се пробият личните телефони и компютри на пилотите и инженерите, които ще експлоатират F-35, което да доведе до изтичане на някаква класифицирана информация.

ОАЕ подписа на 20 януари 2021 г. за 50 изтребителя F-35A, 18 бойни безпилотни апарата MQ-9 Reaper и няколко хиляди боеприпаса „въздух – въздух” и „въздух – земя”, на обща стойност почти $24 млрд. Това стана в последните часове на управлението на Тръмп.

Администрацията на Байдън заяви, че ще направи преглед на сделката, а през април обяви, че за момента няма забележки, но все пак предстоят още ревюта.

Свързани теми

Предишна публикация
Rafale вероятно скоро ще реализира още продажби
Следваща публикация
Великобритания все пак иска още F-35
332 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…
Меню