САЩ ще подарят два леки транспортни самолети на Естония

17 прочитания

Съединените щати ще подарят на естонските ВВС два леки транспортни самолети M28 Skytruck. Това съобщава естонското МО, цитирано от местното издание err.ee.

Стойността на дарението е около $6 млн. и двата самолета ще бъдат получени през 2018 г. Според естонското МО, машините са произведени през 2009 г. от Полша и в момента не се експлоатират. Разходите по тяхното транспортиране и привеждане към изискванията на EASA ще е за сметка на Естония.

Въпреки, че не се съобщава изрично, най-вероятно става въпрос за машини, които по-рано са експлоатирани от Командването за специални операции на САЩ. След 2009 г. то купи 16 броя M28 от Полша, като машините получиха означението C-145A. През лятото на 2015 г. бе обявено, че 11 от тези самолети ще бъде сложени на дългосрочно съхранение, заради отпаднала необходимост.

Естонските ВВС искат да заместят своите два Ан-2, които се използват за разнообразни задачи. През 2014 г. бе обявено, че от САЩ ще бъдат купени два употребявани C-23B+ Sherpa, но сделката в последствие бе отказана, заради високата цена на експлоатация на остарелите транспортни самолети.

M28 се явява озападнена версия на Ан-28, който Полша започва да произвежда по лиценз в средата на 80-те. M28 се задвижва от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6A-65B и има нова авионика, но като цяло не се различава от Ан-28. Типът се използва от около дузина военни и цивилни оператори по света.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия се приближава към сделка за FGFA
Следваща публикация
Появиха се снимки на нова китайска крилата ракета
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Български C-27J участва на тренировка в Румъния

Днес, 12 май 2019 г. летателен и инженерно-технически състав от 16-а транспортна авиационна група се пребазира в Румъния с военно-транспортен самолет C-27J Spartan. Това съобщиха от ВВС.

Нова Зеландия купува пет C-130J

Правителството на Нова Зеландия обяви, че ще купи пет военнотранспортни самолети Lockheed Martin C-130J-30 Super…

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Сърбия подписа за два C-295

Сърбия подписа договор за доставка на два тактически-транспортни самолета Airbus C-295M. Това се случи днес,…
Меню