САЩ ще подарят два леки транспортни самолети на Естония

11 прочитания

Съединените щати ще подарят на естонските ВВС два леки транспортни самолети M28 Skytruck. Това съобщава естонското МО, цитирано от местното издание err.ee.

Стойността на дарението е около $6 млн. и двата самолета ще бъдат получени през 2018 г. Според естонското МО, машините са произведени през 2009 г. от Полша и в момента не се експлоатират. Разходите по тяхното транспортиране и привеждане към изискванията на EASA ще е за сметка на Естония.

Въпреки, че не се съобщава изрично, най-вероятно става въпрос за машини, които по-рано са експлоатирани от Командването за специални операции на САЩ. След 2009 г. то купи 16 броя M28 от Полша, като машините получиха означението C-145A. През лятото на 2015 г. бе обявено, че 11 от тези самолети ще бъде сложени на дългосрочно съхранение, заради отпаднала необходимост.

Естонските ВВС искат да заместят своите два Ан-2, които се използват за разнообразни задачи. През 2014 г. бе обявено, че от САЩ ще бъдат купени два употребявани C-23B+ Sherpa, но сделката в последствие бе отказана, заради високата цена на експлоатация на остарелите транспортни самолети.

M28 се явява озападнена версия на Ан-28, който Полша започва да произвежда по лиценз в средата на 80-те. M28 се задвижва от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6A-65B и има нова авионика, но като цяло не се различава от Ан-28. Типът се използва от около дузина военни и цивилни оператори по света.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се снимки на нова китайска крилата ракета
Следваща публикация
Индия се приближава към сделка за FGFA
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кения поръча C-27J и AW139

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

Нова донорска задача за C-27J

Днес, 19 март 2019 г. военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та транспортна авиогрупа Враждебна извърши донорска задача по искане на Министерството на здравеопазването и заповед на началника на отбраната. Това съобщиха от ВВС.

Меню