САЩ ще подарят два леки транспортни самолети на Естония

16 прочитания

Съединените щати ще подарят на естонските ВВС два леки транспортни самолети M28 Skytruck. Това съобщава естонското МО, цитирано от местното издание err.ee.

Стойността на дарението е около $6 млн. и двата самолета ще бъдат получени през 2018 г. Според естонското МО, машините са произведени през 2009 г. от Полша и в момента не се експлоатират. Разходите по тяхното транспортиране и привеждане към изискванията на EASA ще е за сметка на Естония.

Въпреки, че не се съобщава изрично, най-вероятно става въпрос за машини, които по-рано са експлоатирани от Командването за специални операции на САЩ. След 2009 г. то купи 16 броя M28 от Полша, като машините получиха означението C-145A. През лятото на 2015 г. бе обявено, че 11 от тези самолети ще бъде сложени на дългосрочно съхранение, заради отпаднала необходимост.

Естонските ВВС искат да заместят своите два Ан-2, които се използват за разнообразни задачи. През 2014 г. бе обявено, че от САЩ ще бъдат купени два употребявани C-23B+ Sherpa, но сделката в последствие бе отказана, заради високата цена на експлоатация на остарелите транспортни самолети.

M28 се явява озападнена версия на Ан-28, който Полша започва да произвежда по лиценз в средата на 80-те. M28 се задвижва от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6A-65B и има нова авионика, но като цяло не се различава от Ан-28. Типът се използва от около дузина военни и цивилни оператори по света.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия се приближава към сделка за FGFA
Следваща публикация
Появиха се снимки на нова китайска крилата ракета
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът по продажби и поддръжка за клиенти на италианската компания Leonardo размениха днес, 4 май 2018 г., Допълнително споразумение към Рамковото споразумение, сключено между Министерството на отбраната и италианската компания, за интегрирана логистична поддръжка на самолети C-27J Spartan и втори конкретен договор към рамковото споразумение. Това стана на церемония в Министерството на отбраната.

Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А

Новият руски самолет-танкер Ил-78М-90А изпълни успешно своя първи полет днес, 25 януари 2018 г. Това съобщава ТАСС, цитирайки информационната служба на компанията „Илюшин”.

Меню