САЩ ще подарят два леки транспортни самолети на Естония

16 прочитания

Съединените щати ще подарят на естонските ВВС два леки транспортни самолети M28 Skytruck. Това съобщава естонското МО, цитирано от местното издание err.ee.

Стойността на дарението е около $6 млн. и двата самолета ще бъдат получени през 2018 г. Според естонското МО, машините са произведени през 2009 г. от Полша и в момента не се експлоатират. Разходите по тяхното транспортиране и привеждане към изискванията на EASA ще е за сметка на Естония.

Въпреки, че не се съобщава изрично, най-вероятно става въпрос за машини, които по-рано са експлоатирани от Командването за специални операции на САЩ. След 2009 г. то купи 16 броя M28 от Полша, като машините получиха означението C-145A. През лятото на 2015 г. бе обявено, че 11 от тези самолети ще бъде сложени на дългосрочно съхранение, заради отпаднала необходимост.

Естонските ВВС искат да заместят своите два Ан-2, които се използват за разнообразни задачи. През 2014 г. бе обявено, че от САЩ ще бъдат купени два употребявани C-23B+ Sherpa, но сделката в последствие бе отказана, заради високата цена на експлоатация на остарелите транспортни самолети.

M28 се явява озападнена версия на Ан-28, който Полша започва да произвежда по лиценз в средата на 80-те. M28 се задвижва от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6A-65B и има нова авионика, но като цяло не се различава от Ан-28. Типът се използва от около дузина военни и цивилни оператори по света.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия се приближава към сделка за FGFA
Следваща публикация
Появиха се снимки на нова китайска крилата ракета
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А

Новият руски самолет-танкер Ил-78М-90А изпълни успешно своя първи полет днес, 25 януари 2018 г. Това съобщава ТАСС, цитирайки информационната служба на компанията „Илюшин”.

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Меню