Полетя нов индонезийски самолет

7 прочитания

Индонезийската държавна компания PT Dirgantara Indonesia (PTDI) изпълни първи полет с новия двудвигателен самолет с общо назначение наречен N219. Събитието е станало днес, 16 август 2017 г.

Самолетът се е издигнал във въздуха малко след 9 часа местно време. Полетът е бил извършен от международното летище на Бандунг, където се намира и завода на компанията. Машината е останала във въздуха в рамките на 26 минути. Управлението е било поверено на главния пилот на самолетостроителя Естхер Гаятри Салех.

Преди дебютния полет прототипът е извършил серия скоростни рулирания на същото летище.

N219 е развитие на модела C212 Aviocar, който до 2013 г. бе произвеждан от Airbus Military, а след това бе продаден на PTDI. Проектът върви от 2007 г., но неритмичното му финансиране го е забавяло многократно.

Първият прототип бе показан през декември 2015 г., но той полита едва сега. До момента в N219 са вложени около $60 млн., но са нуждни още поне около $15 млн. за завършване на изпитателната програма, която ще е в рамките на 300 часа. Самолетът се финансира изцяло от индонезийското правителство.

Самолетът се прави с идея да се експлоатира основно на вътрешния пазар. Индонезия е разположена на над 13 000 острова, като въздушните превози са изключително важни. До момента има събрани около 150 заявки, основно от индонезийски авиокомпании.

N219 има максимална излетна маса от 7 тона, задвижван е от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6A-42 и може да превозва 19 пасажера или 2300 kg полезен товар на далечина до 1500 km.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370
Следваща публикация
Австралия и Германия спряха полетите с Tiger
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Катастрофиралия 737 е имал технически проблеми при предпоследния си полет

Катастрофиралият вчера, 29 октомври 2018 г., пътнически самолет Boeing 737 Max 8 е имал технически проблеми при предпоследния си полет, включително и ненадеждни показатели на скоростта. Това са съобщили от разследващите индонезийски органи, цитирани от Reuters.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…

Излиза предварителният доклад за катастрофата на 737 на Lion Air

Предварителния доклад за катастрофата на Boeing 737 Max на индонезийската авиокомпания Lion Air ще бъде публикуван утре, 28 ноември 2018 г. Това съобщава Reuters, като агенцията съобщава предварително за неговото съдържание.

Меню