Полетя нов индонезийски самолет

7 прочитания

Индонезийската държавна компания PT Dirgantara Indonesia (PTDI) изпълни първи полет с новия двудвигателен самолет с общо назначение наречен N219. Събитието е станало днес, 16 август 2017 г.

Самолетът се е издигнал във въздуха малко след 9 часа местно време. Полетът е бил извършен от международното летище на Бандунг, където се намира и завода на компанията. Машината е останала във въздуха в рамките на 26 минути. Управлението е било поверено на главния пилот на самолетостроителя Естхер Гаятри Салех.

Преди дебютния полет прототипът е извършил серия скоростни рулирания на същото летище.

N219 е развитие на модела C212 Aviocar, който до 2013 г. бе произвеждан от Airbus Military, а след това бе продаден на PTDI. Проектът върви от 2007 г., но неритмичното му финансиране го е забавяло многократно.

Първият прототип бе показан през декември 2015 г., но той полита едва сега. До момента в N219 са вложени около $60 млн., но са нуждни още поне около $15 млн. за завършване на изпитателната програма, която ще е в рамките на 300 часа. Самолетът се финансира изцяло от индонезийското правителство.

Самолетът се прави с идея да се експлоатира основно на вътрешния пазар. Индонезия е разположена на над 13 000 острова, като въздушните превози са изключително важни. До момента има събрани около 150 заявки, основно от индонезийски авиокомпании.

N219 има максимална излетна маса от 7 тона, задвижван е от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6A-42 и може да превозва 19 пасажера или 2300 kg полезен товар на далечина до 1500 km.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370
Следваща публикация
Австралия и Германия спряха полетите с Tiger
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 катастрофира в Индонезия

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Катастрофиралият Boeing 737 Max е имал проблеми със сензорите за измерване на скоростта

Катастрофиралият Boeing 737 Max 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air е имал проблеми със сензорите за определяне на приборната скорост (популярно известни като „Тръба на Пито”) в последните си четири полета. Това са съобщили от индонезийските разследващи органи, цитирани от Reuters.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…
Меню