Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370

11 прочитания

Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB) публикува два нови доклада, които обобщават събраните данни по време на издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines. В тях са включени нови сателитни снимки, за които се твърди, че хвърлят нова светлина по въпроса с изчезналия Boeing 777.

В докладите се анализират сателитни снимки направени на 23 март 2014 г. – две седмици след изчезването на малайзийския Boeing 777-200ER над южната част на Индийския океан. Зоната заснета на снимките не е била претърсвана от въздуха, но е в близост до зоната, която бе претърсвана под вода.

Цитираните в доклада експерти твърдят, че 12 от забелязаните 70 обекта над водата на снимките са вероятно с човешки произход. Снимките обаче не са с достатъчно висока резолюция за да се каже със сигурност дали принадлежат на полет MH370.

Обектите се намират в зона, която бе идентифицирана от ATSB през миналия ноември, като много вероятно за мястото, където малайзийския лайнер се е разбил в океана.

В доклада се казва, че отчитайки се океанските течения, вероятно всички 12 обекта могат да се проследят до една зона, която вече бе идентифицирана като потенциално интересна. Тази зона е с координати 35.6°S, 92.8°E и се намира западно от голямата арка с площ 120 000 квадратни километра, която бе претърсена основно в последните години.

От ATSB призовават за сдържаност около новите данни и допълват, че тази информация може да се използва при ново претърсване на океанското дъно. Последните операции по издирване останките на самолета бяха прекратени през януари.

Полет MH370 изчезна на 8 март 2014 г. с 239 души на борда си. В последните години останки от катастрофиралия Boeing 777 бяха намерени по крайбрежието на Индийския окаен, но все още не са намерени черните кутии, нито основната част от самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус
Следваща публикация
Германия получи оферти за замяна на Tornado
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Окончателният доклад около изчезването на MH370 дава малко нова информация

Малайзия публикува днес, 30 юли 2018 г. окончателния доклад около изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, но в него има много малко нова информация, а основният извод остава непроменен – самолетът е умишлено отклонен от курса, но неизвестно от кой и как.

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Заместник-министър Величков: Военна полиция и прокуратурата разследват инцидента с C-27J

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви днес, 20 януари 2018 г., в предаването „Тази събота” по bTV, че инцидентът с военно-транспортния самолет C-27J Spartan се разследва от Военна полиция и Военна прокуратура.

Бизнесджет катастрофира в Иран

Турски бизнесджет Challenger 604 e катастрофирал днес, 11 март 2018 г., в централната част на Иран. При инцидента са загинали всички 11 души, които са се намирали на борда.

Спешен преглед двигателите GP7200 на A380

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

Меню