Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370

16 прочитания

Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB) публикува два нови доклада, които обобщават събраните данни по време на издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines. В тях са включени нови сателитни снимки, за които се твърди, че хвърлят нова светлина по въпроса с изчезналия Boeing 777.

В докладите се анализират сателитни снимки направени на 23 март 2014 г. – две седмици след изчезването на малайзийския Boeing 777-200ER над южната част на Индийския океан. Зоната заснета на снимките не е била претърсвана от въздуха, но е в близост до зоната, която бе претърсвана под вода.

Цитираните в доклада експерти твърдят, че 12 от забелязаните 70 обекта над водата на снимките са вероятно с човешки произход. Снимките обаче не са с достатъчно висока резолюция за да се каже със сигурност дали принадлежат на полет MH370.

Обектите се намират в зона, която бе идентифицирана от ATSB през миналия ноември, като много вероятно за мястото, където малайзийския лайнер се е разбил в океана.

В доклада се казва, че отчитайки се океанските течения, вероятно всички 12 обекта могат да се проследят до една зона, която вече бе идентифицирана като потенциално интересна. Тази зона е с координати 35.6°S, 92.8°E и се намира западно от голямата арка с площ 120 000 квадратни километра, която бе претърсена основно в последните години.

От ATSB призовават за сдържаност около новите данни и допълват, че тази информация може да се използва при ново претърсване на океанското дъно. Последните операции по издирване останките на самолета бяха прекратени през януари.

Полет MH370 изчезна на 8 март 2014 г. с 239 души на борда си. В последните години останки от катастрофиралия Boeing 777 бяха намерени по крайбрежието на Индийския окаен, но все още не са намерени черните кутии, нито основната част от самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия
Следваща публикация
Полетя нов индонезийски самолет
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофиралия 737 е имал технически проблеми при предпоследния си полет

Катастрофиралият вчера, 29 октомври 2018 г., пътнически самолет Boeing 737 Max 8 е имал технически проблеми при предпоследния си полет, включително и ненадеждни показатели на скоростта. Това са съобщили от разследващите индонезийски органи, цитирани от Reuters.

Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148

Обледеняване на сензорите за определяне на приборната скорост на самолета (популярно известни като „Тръба на Пито”) е най-вероятната непосредствена причина за катастрофата на руския Ан-148 край Москва, при която загинаха 71 души. Това съобщава руският разследващ орган МАК.

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Меню