Индонезия няма пари за 42-та Rafale, които поръча през февруари

241 прочитания

Индонезия изпитва сериозни затруднения да намери пари, с които да финансира договора за покупка на 42 броя Dassault Rafale. За това пише изданието CNBC Indonesia.

Азиатската страна подписа договор за френските изтребители на 10 февруари 2022 г. Стойността на договора е около $7 млрд., но той включва само самите самолети и логистика към тях. Въоръжението трябваше да се купи отделно.

Оригинално договорът бе разделен на две – шест самолета с бърза доставка на стойност $1,1 млрд., а останалите 36 машини щяха да се доставят на по-късен етап, като част от тях щяха да са от новия стандарт F4.

Според CNBC Indonesia в момента Индонезия разполага само с въпросните $1,1 млрд. за първите машини, но останалите $5,9 млрд. трябва да бъдат осигурени с външен заем. Според индонезийското законодателство парите, които могат да се харчат по различни проекти и които идват от заеми, са ограничени. Така например, до 2024 г. на Министерство на отбраната на Индонезия се полагат малко над $20 млрд. От тях обаче $7 млрд. са вече похарчени, а голяма част от останалите $13 млрд. са заделени за различни други проекти.

Така пред МО на страната стои избора или да се откаже от сделката за Rafale или да се откаже от други военни проекти. Съществува и трета опция – на военното ведомство да се отпусне допълнителен финансов ресурс, които обаче зависило от това, къде ще се насочат правителствените приоритети. CNBC Indonesia не коментира до колко е възможно подобно развитие.

На фона на желанието за нови Rafale ръководството на индонезийските ВВС все повече разглежда опцията да купи употребявани изтребители Mirage 2000, които ще бъдат доставени от страни от Близкия изток. Подобно решение щяло да осигури Индонезия с достатъчно бойни самолети в следващите 10 – 15 години. Амбиции има и за модернизация на наличните изтребители F-16C/D до стандарта V, но финанси за това ще има след 2025 г.

Индонезийските ВВС днес изглеждат повече от шарено. Страната има 9 броя F-16A/B, някои от които са модернизирани до стандарта MLU, 24 броя F-16C/D Block 32 (част от които са модернизирани до нивото на Block 52), пет Су-27СКМ, 11 Су-30МК2 и 22 броя от леките изтребители Hawk Mk.209. Отделно има и по 15 учебно-бойни KAI T-50i и турбовитлови Super Tucano.

Свързани теми

Предишна публикация
AW249 изпълни първи полет
Следваща публикация
Швейцария отива на референдум за покупката на F-35
241 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

Русия призна за сирийската командировка на Су-57

Руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу призна, че изтребители Су-57 са били изпратени в Сирия и заяви, че тяхната командировка там вече е приключила. Това съобщава ТАСС.

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…
Меню