ВВС на САЩ ще избират между Lockheed и Raytheon за производител на нови стратегически крилати ракети

12 прочитания

ВВС на САЩ дадоха поръчка на американските отбранителни компании Lockheed Martin и Raytheon за изследователска и изпитателна работа по създаването на нова стратегическа крилата ракета с ядрена бойна глава.

Програмата е известна като the Long Range Standoff (LRSO). Lockheed Martin и Raytheon получават по около $900 млн. за работата, която трябва да бъде извършена в следващите 54 месеца. Поради високата секретност на програмата, ВВС на САЩ не дават точните суми, които всяка от компаниите получава.

Програмата LRSO цели създаване на заместник на крилатата ракета AGM-86B, която в момента се използва от американските B-52H. Производството на ракетата започва през 1980 г. и първоначално се планира тя да бъде на въоръжение около 10 години, след което е трябвало да бъде подменена от по-модерната AGM-129. Поради високата цена на последната, двете оръжия служат заедно, а през 2012 г. AGM-129 е свалена от въоръжение.

През 2022 г. ВВС на САЩ ще трябва да избере между Raytheon и Lockheed. Планира се новата ракета да бъде приета на въоръжение към края на следващото десетилетие и да влезе в арсеналите на B-52, B-2 и B-21.

Boeing се надяваха също да получат договор за тестова работа, но предложението им е било отхвърлено. Northrop Grumman са решили да не участват в тази програма.

Почти нищо не е известно за това каква точно ракета се планира в рамките на програмата LRSO, но има основателни предположения, че тя ще е по-малка от сегашната AGM-86 и ще има по-малка далечина на полет (при AGM-86 далечината на полет е 2400 km).

Свързани теми

Предишна публикация
РСК „МиГ” ще модернизира още перуански МиГ-29
Следваща публикация
Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия

Един от прототипите на изтребителя от следващи поколение Су-57 е направил тестов пуск на нова крилата ракета. Това е съобщил руският министър на отбраната Сергей Шойгу вчера, 25 май 2018 г.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Бомбардировачите B-1B са спрени от полети

За втори път за последните 12 месеца, ВВС на САЩ спират полетите с бомбардировача B-1B поради проблеми с катапултните му кресла. Това съобщава Flightglobal.

Министър Каракачанов обеща договор за F-16 до края на юни

До края на юни е възможно да има подписан договор за придобиването на F-16. Това заяви днес, 15 февруари 2019 г., пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който участва в Конференция по сигурността в Мюнхен.

Меню