ВВС на САЩ ще избират между Lockheed и Raytheon за производител на нови стратегически крилати ракети

13 прочитания

ВВС на САЩ дадоха поръчка на американските отбранителни компании Lockheed Martin и Raytheon за изследователска и изпитателна работа по създаването на нова стратегическа крилата ракета с ядрена бойна глава.

Програмата е известна като the Long Range Standoff (LRSO). Lockheed Martin и Raytheon получават по около $900 млн. за работата, която трябва да бъде извършена в следващите 54 месеца. Поради високата секретност на програмата, ВВС на САЩ не дават точните суми, които всяка от компаниите получава.

Програмата LRSO цели създаване на заместник на крилатата ракета AGM-86B, която в момента се използва от американските B-52H. Производството на ракетата започва през 1980 г. и първоначално се планира тя да бъде на въоръжение около 10 години, след което е трябвало да бъде подменена от по-модерната AGM-129. Поради високата цена на последната, двете оръжия служат заедно, а през 2012 г. AGM-129 е свалена от въоръжение.

През 2022 г. ВВС на САЩ ще трябва да избере между Raytheon и Lockheed. Планира се новата ракета да бъде приета на въоръжение към края на следващото десетилетие и да влезе в арсеналите на B-52, B-2 и B-21.

Boeing се надяваха също да получат договор за тестова работа, но предложението им е било отхвърлено. Northrop Grumman са решили да не участват в тази програма.

Почти нищо не е известно за това каква точно ракета се планира в рамките на програмата LRSO, но има основателни предположения, че тя ще е по-малка от сегашната AGM-86 и ще има по-малка далечина на полет (при AGM-86 далечината на полет е 2400 km).

Свързани теми

Предишна публикация
РСК „МиГ” ще модернизира още перуански МиГ-29
Следваща публикация
Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети

ВВС на САЩ все пак ще стартират конкурс за доставка на леки турбовитлови бойни самолети, като цели сключване на договор до края на септември 2019 г. Това се чете от сайта за потенциални обществени поръчки в САЩ FedBizOpps.

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Меню