Започва съвместната летателна тренировка „Collector’s Item 17“

65 прочитания

Съвместна българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17“ ще се проведе от 7 до 13 септември във въздушното пространство на Република България.

От българска страна в летателната тренировка ще се включат самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, наземни средства за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски и системите за тяхното управление.

Израелските Военновъздушни сили ще изпълняват задачи със самолети F-15 и F-16, действайки от техни летища за постоянна дислокация. В съвместните полети ще вземат участие и самолети EF-2000 „Typhoon“ от състава на  военновъздушни сили на Република Италия, базирани на летище Граф Игнатиево.

Основните цели на тренировката са повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателна подготовка на личния състав, както и усъвършенстване подготовката на екипажите при изпълнение на задачи по прикритие на обекти от територията на страната.

„Collector’s Item 17“ е продължение на сътрудничеството между българските и израелски ВВС, започнало през 2012 г. с провеждането на първата съвместна летателна тренировка.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Купуваме изтребители за 1,5 млрд. без радари
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел загуби F-16I над Сирия

Израелски многоцелев изтребител F-16I Sufa e бил свален днес, 10 февруари 2018 г., сутринта след акция на сирийска територия. Това е първият свален израелски боен самолет от почти 35 години.

Tejas продължава да се бави

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен…

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

База КУН отбеляза шестата си годишнина

Днес, 3 юни 2018 г. с общ строй на Базата за командване, управление и наблюдение (База КУН) на Военновъздушните сили беше отбелязана нейната шеста годишнина. Това съобщават от ВВС.

Меню