Премиерът Борисов: Купуваме изтребители за 1,5 млрд. без радари

23 прочитания

„Милиард и половина за изтребителите, но без въоръжението по тях. Без радари, без какво ли не!“, така премиерът Бойко Борисов коментира проекта за придобиване на нов тип боен самолет пред членове на младежката организация на ГЕРБ във Варна днес, 2 септември 2017 г.

Трябва да се отбележи, че министър-председателят видимо не е информиран за същността на проекта за придобиване на нов изтребител. Първо, в офертите, които България е получила е включен пакет въоръжение, както за задачи „въздух-въздух“, така и за задачи „въздух-земя“. В пакетите са включени още логистика, наземно оборудване, обучение и всичко нужно за експлоатацията на бойните самолети. Освен това е абсурдно, че се говори за придобиване на изтребител, но без радар.

Има и неофициална информация, че и трите оферти, които България разгледа са на цена от под 1,5 млрд. лева, като при някои от офертите сумата е значително по-ниска.

„Чувам, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара. Аз с моя приятел, опонент и хейтър в правителството Дончев, много споря на тази тема – кое налага да купим най-скъпия възможен самолет, най-скъпия възможен вертолет и най-скъпия възможен изтребител? Ние, когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации, те купуват Дачии, Шкоди, Фолксваген. Не се хвърлят на Мерцедеси и Пасати. Кое налага най-бедната държава да купува най-скъпата и модерна възможна военна техника? Значи друг тип самолети, друг тип бронетранспортьори, които струват по-малко пари“, разви тезата си Борисов.

Не е ясно какво точно има предвид премиерът Борисов, когато казва, че трябва да купим най-скъпите изтребители. Реално и трите оферти, които България получи са за доста бюджетно решение на въпроса за придобиване на нов многоцелев изтребител. България въобще не е искала оферти за наистина скъпи опции, като F-35, Rafale, новопроизведени Eurofighter Tranche 3, F-15 и други подобни.

Също така не е и ясно какъв е авиационния еквивалент на автомобили Дачия и Шкода, каквито премиера рекламира като евтини и достъпни опции.

По-късно, при въпрос на член на партията от София за ремонта на булевард „Ломско шосе“ в София, премиерът попита, кое е по-важно, да се купят изтребители или да се оправи въпросният път, на което членът на партията заяви, че на нея не ѝ трябват изтребители.

Борисов не пропусна да развие и любимите си теми за сделките с вертолети и транспортни самолети, които бяха сключени по време на „Тройната коалиция“.

„Ние сме за да се модернизира армията и ще я модернизираме. В мандатите на ГЕРБ се купиха най-скъпите и най-съвременни хеликотери – Пантери и Кугъри. Изтъргуваха се преди нас, но по време на нашите мандати се плащаха. Самолетите Спартан – същото! Даже и два Еърбъса бяха взели.  Искаме да обновим всичко, но програмата за обновяване на армията е 10 млрд. лева. Да подновим влаковете е 280 млн. лева. Нима всеки ден на българските граждани не им се палят локомотивите? Кое е по-важно? Всичко е важно – и линейките, и пожарните, и полицейските коли са важни“, каза премиерът Борисов.

Не е ясно от къде идва сумата от 10 млрд. за обновяване на армията и на какво се базират тези сметки. Към момента са одобрени два инвестиционни проекта – за нови изтребители за 1,5 млрд. и за два патрулни кораба за ВМС за 820 млн. лева. Друга голяма програма, която се подготвя е за бойни машини за пехотата на ориентировъчна стойност от 1,2 млрд.

Освен това, сумата за „подновяване на влаковете“, която бе също обявена днес е за 380 млн. лева и включва покупката на 44 мотриси, а цялостното обновяване на парка на БДЖ се изчислява за около 1,3 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител
Следваща публикация
Започва съвместната летателна тренировка „Collector’s Item 17“
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

Lockheed и американското посолство приветстваха решението на Парламента

Посолството на САЩ у нас, както и производителят Lockheed Martin приветстваха решението на Народното събрание за стартиране на преговори за доставка на изтребители F-16. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Бавно бързане и без Super Hornet при финалните преговори за нов изтребител

Ще се бърза, но бавно при финалните преговори за покупка на нов боен самолет, а от процеса е изпаднал американският двудвигателен изтребител F/A-18E/F Super Hornet. Това стана ясно от изказвания на представители на МО, днес 15 ноември 2018 г.

Меню