Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

20 прочитания

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

„Задраскан беше труда на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този много важен проблем, но това беше целта на тази комисия – да бъде използвана за трибунал за политически цели”, каза още президентът и върховен главнокомандващ.

В четвъртък председателя на т.нар. „Комисия „Gripen” Емил Христов заяви, че предложението за употребявани F-16 е било отстранено неправомерно, имало е нарушения при изготвянето на запитването за представяне на оферта (RFP) и даде да се разбере, че комисията му ще предложи някаква форма на рестарт на целия процес.

„Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш”, каза в заключение президентът Радев.

Бившият командир на ВВС заяви още, че лобистките действия се виждат ясно от действията на парламентарната комисия, а протакането на процедурата е вече сериозно, без да има яснота какво ще се прави от тук нататък.

В края на април междуведомствена експертна комисия посочи шведската оферта за нови Gripen C/D за най-добра, но в края на юни ГЕРБ обяви, че стартира временна парламентарна комисия за проучване на това как е минал избора на изтребител и защо е била отстранена офертата за употребявани F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов видя обезпокоителни факти около изтребителя
Следваща публикация
Проведе се курс по оцеляване в морска среда за военните ни пилоти
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще приключи работата си до 28 септември 2017 г. Това заяви пред радио „Фокус” нейния председател Емил Христов.

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)

Български и сръбски изтребители МиГ-29 извършиха бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла“. И двете страни участваха в стрелбите с по два едноместни и един двуместен МиГ-29, и двете страни стреляха с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э. Полетите се осъществяваха от авиобаза Граф Игнатиево. Повече за стрелбите може да прочетете тук.

Меню