Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

22 прочитания

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

„Задраскан беше труда на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този много важен проблем, но това беше целта на тази комисия – да бъде използвана за трибунал за политически цели”, каза още президентът и върховен главнокомандващ.

В четвъртък председателя на т.нар. „Комисия „Gripen” Емил Христов заяви, че предложението за употребявани F-16 е било отстранено неправомерно, имало е нарушения при изготвянето на запитването за представяне на оферта (RFP) и даде да се разбере, че комисията му ще предложи някаква форма на рестарт на целия процес.

„Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш”, каза в заключение президентът Радев.

Бившият командир на ВВС заяви още, че лобистките действия се виждат ясно от действията на парламентарната комисия, а протакането на процедурата е вече сериозно, без да има яснота какво ще се прави от тук нататък.

В края на април междуведомствена експертна комисия посочи шведската оферта за нови Gripen C/D за най-добра, но в края на юни ГЕРБ обяви, че стартира временна парламентарна комисия за проучване на това как е минал избора на изтребител и защо е била отстранена офертата за употребявани F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов видя обезпокоителни факти около изтребителя
Следваща публикация
Проведе се курс по оцеляване в морска среда за военните ни пилоти
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

МО се похвали, че раздвижва проекта за нов изтребител

Проектите за инвестиционен разход за „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и за „Придобиване на нов тип боен самолет“ бяха разгледани на заседание на Съвета по отбрана. След обсъждането министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе решение да стартира процедурата за представянето на проектите за разглеждане в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание. Това съобщиха от военното ведомство.

Меню