Подробности за катастрофата с египетски Rafale

1K прочитания

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Както съобщава Mediapart, инцидентът е станал по време на визитата в Египет на френския президент Еманюел Макрон.

Едноместният изтребител Rafale EM е бил с борден номер 9352 и сериен номер ЕМ02, доставен в Египет на 4 април 2017 г. Той е катастрофирал в авиобаза Габал ал-Базур, пред погледа на представители на Dassault и френски инструктори.

Според изданието, самолетът е влязъл рязко в пикиране и се е врязал в земята.

При инцидентът е загинал 32-годишния майор Махтади ал-Шазли, който е бил един от първите египетски летци приучили се на типа. Той е участвал и в бойни действия срещу Ислямска държава.

Mediapart съобщава, че според повечето източници пилотът не е правил опити за катапултиране, но според поне от един от източниците летецът се е катапултирал, но не е оцелял.

Mediapart е поискал официален коментар от Dassault и други френски компании, но не е получил отговори.

Египет не отрича, че на 28 януари е загинал техен военен пилот, но според официалната версия това е станало по време на тренировъчен полет с учебния самолет K-8E Karakorum.

Катастрофата е станала в момента, в който Египет и Франция се опитват да финализират преговорите за доставка на още 12 броя Rafale. Египет поръча 24 изтребителя Rafale през 2015 г., като до момента са доставени 23 броя от тях, а последния ще бъде получен в близките седмици.

Свързани теми

Предишна публикация
Embraer обяви доставките си за 2018 г.
Следваща публикация
Индия получи първите си CH-47 Chinook
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Меню