Премиерът Борисов: Не гледам оферти и не участвам

11 прочитания

Премиерът Бойко Борисов направи опит да се разграничи от процеса за придобиване на нов изтребител, като заяви, че той не участва в него, но бил заръчал максимална прозрачност, търсене на мнението на пилотите и изрази предпочитанието си за нови изтребители. Това каза той днес, 2 октомври 2018 г.

„Аз не гледам оферти. Не участвам! Единственото, което знам, е което съм гледал снощи по новините. Единственото, което съм дал като указание е да се направи публично, отворено, пред медиите, за да могат хората да знаят за пълната прозрачност на този конкурс, защото това са милиарди. От това, което видях, най-добрите самолети, поне които сме чували ние, и F-16, и F-18, и Eurofighter, и Gripen, и не знам още други какви”, каза министър-председателя пред журналисти.

Премиерът, обаче не коментира фактът, че именно той ще назначи т.нар. „политико-военна група”, която както изглежда, ще има най-тежката дума при избора, тъй като ще проведе допълнителни преговори и според някои данни, ще предложи на премиера вариант за избор. Според други, групата ще предложи на военния министър избор, който пък ще го предложи на премиера.

За сега около въпросната група има повече въпроси, отколкото отговори, но те вероятно ще се разсеят след нейното назначаване и изясняването на механизма, по който ще се направи окончателният избор.

Коментар търпят и думите на премиера за „прозрачността“ в светлината на изказването на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, че протоколите от работата на комисиите ще останат тайна, а ще бъде дадена информация само за финалното решение.

„Ние държиме нови самолети да бъдат, за да могат нашите летци, не само да охраняват небето на България, но и в тоя размирен свят, не дай Боже, ако стане война, да могат да се бият с другите изтребители. И когато видиш с какво разполагат останалите държави, потенциално с които може да възникне конфликт в региона, трябва да се избере такъв изтребител, който като излети, да има реални шансове. Не само да обикаля във въздуха, да прави „ер полисинг”. Това мога да кажа. От там нататъка, помолил съм Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево, също да участват, да гледат, защото в края на краищата те са най-добрите експерти, защото летят на тия самолети, знаят с какво ще се бият. И не на последно место, те ще летят. Аз държа да са нови. За да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно и добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят с всеки във въздуха”, обобщи позицията си Борисов.

Позицията на премиера, че иска нови изтребители е логична, предвид факта, че в момента има три оферти (ако броим и проформа офертата за F/A-18) за новопроизведени самолети и само една за употребявани в лицето на италианските Eurofighter. Широко соченият за фаворит F-16, също е новопроизведен.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Нов изтребител в рамките на бюджета, който имаме
Следваща публикация
Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Волен Сидеров атакува избора на F-16

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител

Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще бъде на посещение в Швеция на 27 и 28 септември 2018 г. Това съобщават от военното ведомство.

Меню