Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

18 прочитания

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

Правителството предлага на Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и актуализирания проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Инвестиционният проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,8 млрд. лева с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

След правителственото заседание, министър Красимир Каракачанов заяви, че благодари на финансовото министерство, защото е имало дълго обсъждане дали в проектите да се включи или не ДДС. Министерски съвет ги гласува с включен данък добавена стойност.

Военният министър уточни още, че новият изтребител ще се изплаща в рамките на 10 години и до момента имало интерес от шест доставчика, които смятали да предложат, както новопроизведени, така и употребявани изтребители.

Каракачанов каза още, че нямало да има геополитически или политически предпочитания, а ще бъде предпочетена офертата, която е най-добра по отношение цени, поддръжка и въоръжение.

Това изказване обаче идва на фона на яростното лобиране за изтребителите F-16 от страна на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен това, в последно време изказванията на военния министър навеждат на мисълта, че на евентуалната оферта за употребявани F-16 от Израел се гледа изключително благосклонно, заради възможността в рамките на бюджета ни да се купят повече от осем изтребителя.

Утре проектите за нов изтребител и за нова бойна машина за пехотата ще бъдат внесени в Народното събрание. Там първо те трябва да се разгледат от ресорните комисии по отбраната и по финансите, а след това да се гласуват в пленарна зала. През 2016 г., този процес отне два месеца.

Министър Каракачанов изрази надежда, че ако няма забавяне в Народното събрание, до края на годината ще има подписан договор по поне един от двата проекта. Тези надежди, обаче изглеждат нереалистични, предвид оставащите седем месеца до края на 2018 г. и нужното време за преминаване на проектите през НС, изготвяне на запитванията за даване на оферти, даването на отговор на тези запитвания, оценката им и преговорите с избраните доставчици.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов: На 31 май Комисията по отбрана ще обсъди проекта за нов изтребител
Следваща публикация
В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев атакува тежко процеса за избор на нов боен самолет, като в ефира на Bulgaria ON AIR, той се усъмни в експертната комисия, обвини администрацията на президента в лобизъм и се обяви за геостратегически критерии в избора.

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

Меню