Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

19 прочитания

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

Правителството предлага на Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и актуализирания проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Инвестиционният проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,8 млрд. лева с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

След правителственото заседание, министър Красимир Каракачанов заяви, че благодари на финансовото министерство, защото е имало дълго обсъждане дали в проектите да се включи или не ДДС. Министерски съвет ги гласува с включен данък добавена стойност.

Военният министър уточни още, че новият изтребител ще се изплаща в рамките на 10 години и до момента имало интерес от шест доставчика, които смятали да предложат, както новопроизведени, така и употребявани изтребители.

Каракачанов каза още, че нямало да има геополитически или политически предпочитания, а ще бъде предпочетена офертата, която е най-добра по отношение цени, поддръжка и въоръжение.

Това изказване обаче идва на фона на яростното лобиране за изтребителите F-16 от страна на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен това, в последно време изказванията на военния министър навеждат на мисълта, че на евентуалната оферта за употребявани F-16 от Израел се гледа изключително благосклонно, заради възможността в рамките на бюджета ни да се купят повече от осем изтребителя.

Утре проектите за нов изтребител и за нова бойна машина за пехотата ще бъдат внесени в Народното събрание. Там първо те трябва да се разгледат от ресорните комисии по отбраната и по финансите, а след това да се гласуват в пленарна зала. През 2016 г., този процес отне два месеца.

Министър Каракачанов изрази надежда, че ако няма забавяне в Народното събрание, до края на годината ще има подписан договор по поне един от двата проекта. Тези надежди, обаче изглеждат нереалистични, предвид оставащите седем месеца до края на 2018 г. и нужното време за преминаване на проектите през НС, изготвяне на запитванията за даване на оферти, даването на отговор на тези запитвания, оценката им и преговорите с избраните доставчици.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов: На 31 май Комисията по отбрана ще обсъди проекта за нов изтребител
Следваща публикация
В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че има амбицията да се ремонтирт за малко средства щурмовите самолети Су-25. Според него, в момента летят четири такива самолета. Това каза той днес, 10 април 2018 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Меню