Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

40 прочитания

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Бюджетът на Министерство на отбраната за 2019 г. трябва да е 1 277 511 300 лв. МО трябва да осигури собствени приходи в рамките на 44 млн. лева, а останалите пари ще дойдат от централния бюджет.

За тази година, военният бюджет е 1 193 319 000 лв. или има увеличение от точно 84 192 300 лв. Почти цялото увеличение отива в графа „текущи разходи за персонал”, което ще се претвори или в по-високи заплати, или в отпускане на бюджет за назначаване на повече персона, или нещо средно. Няма никаква промяна в графа „капиталови разходи” и тя остава точно 55 364 000 лв. Липсата на движение тук, поставя под въпрос големите проекти за поддръжката на МиГ-29, Су-25, L-39, Ми-17 и Ми-24. Финансирането тук може да става и целево от централния бюджет.

През лятото, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков бе заявил, че очаква поне 100 млн. лева за заплати в бюджета за 2019 г., а военният министър Каракачанов говореше за 100 – 200 млн. лева повече в бюджета на МО.

От публикуваните проектобюджет и Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019–2021 г., обаче не става ясно колко пари и за кои програми за превъоръжаване ще бъдат отпуснати.

В средносрочната прогноза е записано следното:

„Спазено е изискването за достигане на разходите за отбрана до определения процент от БВП в съответствие с Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., одобрен с РМС № 3/04.01.2018 г., с което ще се предостави възможност за изпълнение на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020, приета с Решение на Народното събрание от 25.11.2015 г. Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация „Придобиване на нов тип боен самолет”, „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб” и „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”

В документа, обаче не е разписано колко ще бъде отделено за всяка от тези програма и дали няма да се дават пари за поддръжка и на наличната техника. В документът е записано и още, че общите разходи за отбрана за 2019 г. щели да достигнат до 1 839 300 000 лв., от които 29% били отделени за капиталови разходи. Това би означавало, че капиталовите разходи за отбраната трябва да са в рамките на 533,4 млн. лева, но както вече отбелязахме, от публикуваните документи не става ясно къде отиват те.

За проекта за нов боен самолет се говори директно само в раздела „Дискреционни разходни мерки”, тоест това е раздела с целево финансиране от централния бюджет. Там е разписано, че за 2020 г. ще има целево плащане на 150 млн. лева за новия изтребител, а през 2021 г. плащането ще е в рамките на 250 млн. лева. За 2019 г. няма разписани целеви разходи.

Явно в следващите дни от МО и финансовото ведомство ще трябва да хвърлят още светлина по планираните военни разходи за догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов не иска да бърза с избора на нов изтребител
Следваща публикация
Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от САЩ, Италия и Швеция да си повторят офертите и да дадат такива за доставка на новопроизведени изтребители. Това казва той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 30 октомври 2017 г.

Подготвят авиодиспечери във ВВУБ

Курс за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация „Войник – авиодиспечер” стартира за първи път в Центъра за подготовка и обучение на ВВУБ „Георги Бенковски”. Това съобщиха от ВВС.

Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя

„Не е нормално той (президентът Радев – бел. ред.) да говори за силата на истината и в същото време да обвинява анкетната комисия, че се крие зад колективната безотговорност на парламента за самолетите. Ние искахме да излезе точно тази истина, която той искаше да прикрие”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов днес, 12 ноември 2017 г., в ефира на БНР.

Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване

На 17 март 2018 г. се навършват 67 години от формирането на 19-ти изтребителен авиационен полк, чийто наследник е авиобаза Граф Игнатиево. По този повод днес, 16 март 2018 г. в района на летището се състоя тържествено честване. Това съобщиха от авиобазата.

Меню