Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

1K прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Подчертавам, че намаляването на цената не е за сметка на способностите на самолета, тоест на качествата на самолета”, заяви категорично министър Каракачанов.

По-нататък в разговорът, обаче военният министър спомена, че ще има орязване при броя на пилотския състав, който ще се приучи на типа. Според него, няма да се обучат 16 пилота, а 12, тъй като това бил стандарта на НАТО – по 1,5 екипажа на самолет. Това се правело с цел намаляване на разходите.

Трябва да се уточни, че от осемте самолета F-16 два са двуместни, което прави броя на пилотите на всички осем изтребителя 10 човека, а 1,5 екипажа е равно на 15 летци.

„В цената влиза оборудването в най-добрия му вариант, но цялостното оборудване, което може да окичиш на един такъв самолет не влиза. Защо единият вид ракети били намалени от 16 на 13, ами намалени са за да не хвърляме излишни пари на този етап. Ако някой си прави сметка, че ние като купим този самолет, 40 години няма да купим нито една ракета или нито една бомба, това не е така. 13 или 16 ракети са незначително малко. Ние няма как да купим 3000 ракети за 40 години напред. Опитваме се да търсим финансовия баланс, но това не намалява бойните способности на самолета”, каза още Каракачанов.

16 бяха броя на ракетите AIM-120 AMRAAM, поне според уведомлението до Конгреса на САЩ, което бе публикувано преди месец. Каракачанов не коментира обаче твърдението на президента Радев, че изтребителите идват без управляемо въоръжение въздух-земя.

„Една ескадрила става напълно боеспособна, когато е в пълния си състав от 16 изтребителя, но има и финансови способности на България и те не са безгранични. 2,2 или 2,1 млрд. лева не са малко. Ние не може да купим едновременно 16 самолета”, каза още Каракачанов.

Военният министър каза, че след 4 – 5 години, когато един следващ министър реши да завърши сделката с взимането на още осем изтребителя, ще се купи още оборудване.

„Инфраструктурата е скъпа, да. Но има вариант да получим пари по партньорските програми, по които и сега получаваме пари”, отговори Каракачанов на въпроса колко ще струва инфраструктурата за F-16.

Министърът каза, че теоретично е възможно изтребителят да се базира и в Безмер, където била свършена доста работа по летището, но посочи, че за сега основният вариант е базирането да бъде в Граф Игнатиево.

Каракачанов отказа да каже, дали сумата за сделката е с включено ДДС, като каза, че то не играе в подобни договори. Значение, обаче има тъй като често се назовава сумата от 1,8 млрд. лева, като оригинално отпуснати от Народното събрание, но тази сума е с включен данък добавена стойност. Реалната сума без този данък е 1,5 млрд.

„Кое ме подразни тук. Не може на всеки празник на армията, когато войската се е старала да се представи пред обществото, да дойдеш и да кажеш, това не е хубаво, това няма да стане, това, което се случва не е добро. Демотивираш личния състав”, коментира Каракачанов критиките на президента Радев от миналия петък.

Според Каракачанов, не било справедливо да се казва, че нищо не било направено на преговорите за покупка на изтребителя. Министърът обобщи, че президентът Радев бил много компетентен по темата за изтребителите и той нямал проблем с него.

„Не е сериозно да кажеш, че F-16 не е хубав самолет. Да, той си има доста особености, примерно като чистотата на пистата, да наистина трябва да се купят устройства да се чисти пистата, иначе се разваля двигателя”, каза в заключение Каракачанов.

Каракачанов коментира и въпросът с ремонта на щурмовите самолети Су-25.

„Дали някой се е обадил или някой иска да извърши действие в полза на някой друг, това… Под някой имам предвид западен партньор, който е дръпнал ухото на някой и е викал, тия руски самолети защо ги ремонтирате, фактът е че започна едно увъртане и ослушване на чиновниците в две министерства – на икономиката и на външните работи”, разказа Каракачанов.

Той уточни, че знае кой е в дъното на проблемите с ремонта на Су-25, но не искал да създава интриги.

Военният министър каза, че парите по сделката са били преведени през миналата седмица и вече са стигнали в Беларус, с което започвало изпълнението на договора.

Свързани теми

Предишна публикация
Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29
Следваща публикация
Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

Меню