Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

10 прочитания

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

„Двете неща вървят в авиацията паралелно – ремонт и модернизация на съществуващата авиация в момента – МиГ-29 и Су-25 и водене на преговори за закупуване на нов изтребител. Подчертавам, нов изтребител. Не втора, трета употреба, а нов изтребител”, това обясни военния министър, докато обрисуваше бъдещето на военната ни авиация.

Запитан има ли лобистки интереси, министър Каракачанов отговори така:

„Има експерти, които защитават единия самолет, има и експерти, които защитават другия самолет. Има експерти, които ще кажат да купим МиГ-35, или F-35, или нови Eurofighter, но това са невъзможни неща, по една или друга причина”

Водещият попита министъра на отбраната дали президента Радев е променял мнението си около изтребителя през годините Каракачанов коментира така:

„Радев, докато е бил във ВВС е имал различни мнения през годините. Най-вероятно това се дължи на промени в условията, във финансовите възможности на страната, но това е нормално”

Каракачанов коментира и дилемата „влакове или изтребители”, която бе поставена вчера от премиера Борисов:

„Още разговаряме за това, какъв самолет да имаме. Дори да пристъпим към сключване на договор, плащанията ще става за дълъг период от време, за да натоварваме по-малко бюджета. Паралелно с това могат да се купят и влакове. Едното не противоречи на другото. Няма спор „влакове или самолети”

Свързани теми

Предишна публикация
Антон Тодоров: Gripen е една играчка
Следваща публикация
Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Меню