Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

9 прочитания

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Генерал Боцев обясни, че проектът на ВВС ще има сключен договор до края на годината, защото той вече веднъж бил минал и имало натрупан опит.

Малко е вероятно надеждите на началника на отбраната да се сбъднат, защото дори и до края на годината да има избран победител в процедурата (а това е възможно, ако се спазват заложените срокове за оценки на офертите), е много трудно в рамките на месец или два, да се проведат финалните преговори, да се сключи междудържавен договор и той да бъде ратифициран от Народното събрание.

„До 1 октомври трябва да се получат отговорите от фирмите. Абсолютно всички фирми, до които са изпратени, имаме уверението, че ще подадат оферти. За момента, никой не е подал. След 1 октомври процедурата е следната – първо се отварят офертите и се проверяват дали отговарят на всички изисквания и всички документи дали са на лице. След като приключи тази дейност, междуведомствена комисия ще ги гледа. Тя се назначава със заповед на министър-председателя.Като приключи тази процедура, ако има някакви нередности, се дава срок фирмите да си подготвят и оправят необходимите документи. Понякога има технически грешки. След това се отварят ценовите оферти и се класират офертите”, обяснява генерал Боцев.

Думите му търпят поне една корекция – България не търси оферти от фирми, а от държави. И в тази връзка запитвания за изпратени до седем държави (САЩ, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел) за 13 различни варианта за нови и употребявани изтребители. Според Боцев се очакват оферти от всички поканени, но това е малко вероятно, особено за опции, като нови Rafale и Eurofighter.

Вчера пък, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма да има удължаване на срока за подаване на оферти за нов изтребител. Той заяви, че всяко удължаване по искане на един от участниците, би поставило в неравностойно положение другите участници. Не стана обаче ясно, дали някой реално е искал удължаване на сроковете.

Свързани теми

Предишна публикация
За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа
Следваща публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Димитър Стоянов остро коментира твърденията на депутата Христов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител излезе с остър коментар по отношение на твърденията, които депутата Емил Христов направи по отношение на проекта за нов изтребител.

ВВС отбелязват празника си на 16 октомври

С тържествени ритуали, концерт, ден на отворените врати във Враждебна и вход свободен в Музея на авиацията в Крумово, ще бъде отбелязан Празника на авиацията и ВВС. Всички събития ще станат факт на 16 октомври 2017 г. Това съобщават от МО.

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител

„Няма да издам голяма тайна ако кажа, че в срок от около две седмици проектите за инвестиционен разход за новия боен самолет и бойната машина на пехотата ще бъдат внесени в Министерски съвет”, това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в ефира на „Канал 3” вчера, 15 януари 2018 г.

Меню