Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

9 прочитания

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Генерал Боцев обясни, че проектът на ВВС ще има сключен договор до края на годината, защото той вече веднъж бил минал и имало натрупан опит.

Малко е вероятно надеждите на началника на отбраната да се сбъднат, защото дори и до края на годината да има избран победител в процедурата (а това е възможно, ако се спазват заложените срокове за оценки на офертите), е много трудно в рамките на месец или два, да се проведат финалните преговори, да се сключи междудържавен договор и той да бъде ратифициран от Народното събрание.

„До 1 октомври трябва да се получат отговорите от фирмите. Абсолютно всички фирми, до които са изпратени, имаме уверението, че ще подадат оферти. За момента, никой не е подал. След 1 октомври процедурата е следната – първо се отварят офертите и се проверяват дали отговарят на всички изисквания и всички документи дали са на лице. След като приключи тази дейност, междуведомствена комисия ще ги гледа. Тя се назначава със заповед на министър-председателя.Като приключи тази процедура, ако има някакви нередности, се дава срок фирмите да си подготвят и оправят необходимите документи. Понякога има технически грешки. След това се отварят ценовите оферти и се класират офертите”, обяснява генерал Боцев.

Думите му търпят поне една корекция – България не търси оферти от фирми, а от държави. И в тази връзка запитвания за изпратени до седем държави (САЩ, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел) за 13 различни варианта за нови и употребявани изтребители. Според Боцев се очакват оферти от всички поканени, но това е малко вероятно, особено за опции, като нови Rafale и Eurofighter.

Вчера пък, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма да има удължаване на срока за подаване на оферти за нов изтребител. Той заяви, че всяко удължаване по искане на един от участниците, би поставило в неравностойно положение другите участници. Не стана обаче ясно, дали някой реално е искал удължаване на сроковете.

Свързани теми

Предишна публикация
За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа
Следваща публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов са обсъдили днес, 8 декември 2017 г. на среща казуса с поддръжката на транспортните самолети C-27J Spartan, Това обясни пред медиите в парламента Каракачанов като подчерта, че в армията има не малко проблеми и не малка част са свързани с пари.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Меню