Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

9 прочитания

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Генерал Боцев обясни, че проектът на ВВС ще има сключен договор до края на годината, защото той вече веднъж бил минал и имало натрупан опит.

Малко е вероятно надеждите на началника на отбраната да се сбъднат, защото дори и до края на годината да има избран победител в процедурата (а това е възможно, ако се спазват заложените срокове за оценки на офертите), е много трудно в рамките на месец или два, да се проведат финалните преговори, да се сключи междудържавен договор и той да бъде ратифициран от Народното събрание.

„До 1 октомври трябва да се получат отговорите от фирмите. Абсолютно всички фирми, до които са изпратени, имаме уверението, че ще подадат оферти. За момента, никой не е подал. След 1 октомври процедурата е следната – първо се отварят офертите и се проверяват дали отговарят на всички изисквания и всички документи дали са на лице. След като приключи тази дейност, междуведомствена комисия ще ги гледа. Тя се назначава със заповед на министър-председателя.Като приключи тази процедура, ако има някакви нередности, се дава срок фирмите да си подготвят и оправят необходимите документи. Понякога има технически грешки. След това се отварят ценовите оферти и се класират офертите”, обяснява генерал Боцев.

Думите му търпят поне една корекция – България не търси оферти от фирми, а от държави. И в тази връзка запитвания за изпратени до седем държави (САЩ, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел) за 13 различни варианта за нови и употребявани изтребители. Според Боцев се очакват оферти от всички поканени, но това е малко вероятно, особено за опции, като нови Rafale и Eurofighter.

Вчера пък, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма да има удължаване на срока за подаване на оферти за нов изтребител. Той заяви, че всяко удължаване по искане на един от участниците, би поставило в неравностойно положение другите участници. Не стана обаче ясно, дали някой реално е искал удължаване на сроковете.

Свързани теми

Предишна публикация
За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа
Следваща публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Политико-военна група, назначена от премиера, ще избере реално новия изтребител

Новият боен самолет за българските ВВС ще бъде избран от „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Бойко Борисов. Това се чете в отговора на парламентарен въпрос министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Цветанов отново нападна Gripen и заяви, че през 2012 г. ГЕРБ е щял да вземе F-16

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново нападна шведския изтребител Gripen и заяви, че в края на мандата на кабинета „Борисов 1” е щял да се купуват изтребители F-16. Това каза той днес, 14 август 2018 г., при откриване на ремонтиран път във Великотърновско.

Министър Каракачанов: След седмица пристига официалната оферта за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до седмица ще дойде официалната оферта за покупката на осем изтребителя F-16 и след това ще може да се коментират точните условия. Това каза той днес, 11 юни 2019 г., в ефира на „Нова телевизия”.

Меню