Германия търси тежък транспортен вертолет

84 прочитания

Германия започва процедура за избор на 45 до 60 тежки транспортни вертолета, която ще изправи един срещу друг Lockheed Martin и Boeing в състезание за поръчка, чиято стойност ще достигне около €4 млрд. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Очаква се Lockheed Martin да предложат CH-53K, а Boeing своя CH-47F. През миналата седмица е бил подписан проекта, като се очаква след средата на 2018 г. да бъдат пуснати запитванията за даване на обвързващи оферти. Сключването на договора с победителя с планира за средата на 2020 г.

Очаква се доставката на новите вертолети да започне през 2023 г., като те ще започнат да подменят ветераните CH-53G.

Планът на германското МО е да се сключи едновременно договор, както за доставка на самите вертолети, така и за тяхната техническа поддръжка. По-рано германската аерокосмическа индустрия поиска тези услуги да се разделят, за да се даде възможност на германски компании да спечелят техническата поддръжка.

В проекта на германското МО се предвижда техническата поддръжка на вертолетите да става в Германия, но не задължително от местна фирма.

Проектът трябва да бъде одобрен от германския Парламент, преди да се стигне до пускане на запитвания за оферти.

CH-53G, който сега се експлоатира е вариант на CH-53D, който полита за първи път през 1971 г. Германия купува 112 такива машини, като след много модернизации и ремонти, все още се експлоатират около 80 от тях.

CH-53K прави първия си полет през октомври 2015 г. и все още не е приет в Корпуса на морската пехота на САЩ, който е основен клиент и за сега единствен клиент.

В същото време CH-47F се използва от десетилетие, но вероятно Германия ще иска да купи неговата версия от Block 2, която още не е полетяла и има по-голям полезен товар.

Според Reuters германските военни сякаш клонят към CH-47F, който е по-отработен и идва на по-ниска цена, макат и сериозните размери на CH-53K да дават много по-широки възможности.

Очаква се на берлинското авиоизложение, което ще се проведе през април 2018 г., да присъстват и двете машини.

Свързани теми

Предишна публикация
Разби се полски МиГ-29
Следваща публикация
Полетя вторият C919
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния взима H215M

Румънското правителство обяви, че ще купи вертолети Airbus Helicoters H215M, които ще се експлоатират от въоръжените сили на страната, както и от МВР на Румъния.

Филипините купиха 16 броя Bell 412

Филипините поръчаха 16 броя средни транспортни вертолета Bell 412EPI. Машините ще се използват от ВВС на страната.

Меню