Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

42 прочитания

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

„Между другото, на нашите изложения присъстваха и страни, които в сегашната политическа обстановка не би трябвало да присъстват, тъй като са членки на НАТО. Например с делегация от България бе подписан договор за ремонт на вертолетна техника използвана от Афганистан”, заявява Кожин в интервюто, което бе публикувано днес.

Кожин не дава никакви други детайли по въпросния договор. Такива липсват и от българските официални източници.

В момента авиоремонтното предприятие „Авионамс” изпълнява договор за капитално-възстановителен ремонт на вертолети Ми-17, които се експлоатират от въоръжените сили на Афганистан. Договорът може да достигне 36 вертолета. Първият ремонтиран вертолет вече е доставен на клиента.

Може да се спекулира, че договорът, който е сключен покрива доставка на резервни части, които се използват в капиталн-възстановителните ремонти, като най-ключова е доставка на лопати за носещия винт. Договорът може да покрива и ремонтите на двигателите ТВ3-117, които също не могат да се извършват в България и в момента моторите се изпращат в украинската компания „Мотор Сич“.

Интересно е, че наскоро в интервю изпълнителният директор на корпорацията „Ростек” Сергей Чемезов се оплака, че заводи в Източна Европа са взели ремонта на афганистанските Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
До два месеца летище София ще бъде пуснато на концесия
Следваща публикация
Тече тренировката „Collector’s Item 17“
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

Латвия се интересува от покупката на четири UH-60

Латвия се интересува от покупката на четири тактически транспортни вертолета UH-60M Blachk Hawk. Това става ясно от запитването, което е отправено към Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA).

Договорът за Су-25 забуксува

Договорът за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на част от българските щурмови самолети Су-25 започва да буксува и има реалистични опасения, че е възможно той да не се реализира въобще.

Индия получи първия си AH-64

Индия официално получи своя първи щурмови вертолет AH-64E Apache Guardian. Церемонията за това стана на 10 май 2019 г. в Меса, Аризона, където се намира вертолетния завод на компанията производител Boeing.

Меню