Проведе се курс по оцеляване в морска среда за военните ни пилоти

33 прочитания

От 8 до 14 септември 2017 г. в „Център за специализирана подготовка- Варна”, се проведе седмо по ред тренировъчно занятие „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”. Това съобщават от ВВС.

Участваха военнослужещи от авиобазите Граф Игнатиево, Крумово, Враждебна, Долна Митрополия и база КУН на Военновъздушните сили, и от авиобаза „Чайка”, от състава на Военно морски сили.

В теоретичната част бяха включени лекции по „Аварийно напускане на летателния апарат над водна повърхност“, „Аварийно-спасителните средства и процедурите за евакуация с вертолет”, „Процедура за спасяване на бедстващ личен състав (Personnel Recovery)”.

Практическите занятия се проведоха в учебния район на Военноморско училище „Карантината“ и включиха приводняване с парашут и действия след приводняване; използване на спасителни плавателни средства и оцеляване в рискови зони.

Програмата обхващаше почти целия възможен аспект на действията на пилота при възникване на екстремна ситуация при полет на летателен апарат над водна повърхност.

Усвоените знания и придобит опит бяха приложени при провеждането на занятия за евакуация от акваторията на Варненското езеро, в близост до авиобаза „Чайка” от ВМС. Пилотите бяха спуснати от кораб в открити води и евакуирани с вертолети AS 565МВ Panther и AS 532AL Cougar.

Курсът завърши с полагане на изпит за получаване на сертификат за оцеляване на летателния състав в морска среда и изградени техники за евакуация.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Комисията „Gripen” следва да чуе още много неща, но явно не желае
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Провали се процедурата за доставка на пиросредства

Процедурата за доставка на пиротехнически средства за нуждите на Военновъздушните сили се провали и министърът на отбраната я прекрати със своя заповед от 14 септември 2017 г. Това се чете от документите публикувани на сайта на МО.

Меню