Проведе се курс по оцеляване в морска среда за военните ни пилоти

32 прочитания

От 8 до 14 септември 2017 г. в „Център за специализирана подготовка- Варна”, се проведе седмо по ред тренировъчно занятие „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”. Това съобщават от ВВС.

Участваха военнослужещи от авиобазите Граф Игнатиево, Крумово, Враждебна, Долна Митрополия и база КУН на Военновъздушните сили, и от авиобаза „Чайка”, от състава на Военно морски сили.

В теоретичната част бяха включени лекции по „Аварийно напускане на летателния апарат над водна повърхност“, „Аварийно-спасителните средства и процедурите за евакуация с вертолет”, „Процедура за спасяване на бедстващ личен състав (Personnel Recovery)”.

Практическите занятия се проведоха в учебния район на Военноморско училище „Карантината“ и включиха приводняване с парашут и действия след приводняване; използване на спасителни плавателни средства и оцеляване в рискови зони.

Програмата обхващаше почти целия възможен аспект на действията на пилота при възникване на екстремна ситуация при полет на летателен апарат над водна повърхност.

Усвоените знания и придобит опит бяха приложени при провеждането на занятия за евакуация от акваторията на Варненското езеро, в близост до авиобаза „Чайка” от ВМС. Пилотите бяха спуснати от кораб в открити води и евакуирани с вертолети AS 565МВ Panther и AS 532AL Cougar.

Курсът завърши с полагане на изпит за получаване на сертификат за оцеляване на летателния състав в морска среда и изградени техники за евакуация.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Комисията „Gripen” следва да чуе още много неща, но явно не желае
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов № 43 от 30.03.2018 г., публикувано днес, 4 април 2018 г., процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на лек витлов учебно-тренировъчен самолет беше прекратена.

ВВС получиха ремонтиран L-410

Военновъздушните сили получиха своя първи ремонтиран военно-транспортен самолет L-410UVP-E. Машината е кацнала около 15,30 часа днес, 30 януари 2019 г., на летище София. Това съобщават от ВВС.

Утре в София каца НАТО-вски AWACS

Статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) ще се състои утре, 5 юни 2018 г. на летище София. Това съобщават от МО.

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Меню