Цветанов видя обезпокоителни факти около изтребителя

7 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че вижда много и доста обезпокоителни факти около процеса за избор на нов изтребител.

„Благодаря на всички народни представители, които участваха в тази анкетна комисия, на всички представители, които се отзоваха на поканата на народните представители, които трябваше да направят всичко възможно прозрачността да е водеща. Много са фактите, които са доста обезпокоителни по всичко, което се е правило през тези години и може би за това президентът иска да засили острия си тон към парламента, към депутатите, работили в анкетната комисия”, каза Цветанов, цитиран от „Фокус“.

Цветанов бе фактическият инициатор на създаването на т.нар. „Комисия „Gripen”, като тогава директно намекваше за корупционни интереси в сделката. Сега говори за много и доста обезпокоителни факти, но не влиза в конкретика.

Председателят на комисията заяви, че офертата за употребявани F-16 е била отстранена неправомерно, но фактологията, която се използва за този извод е проблематична. В същото време главният секретар на президентството и бивш ръководител на проекта полковник (о.р.) Димитър Стоянов пък заяви, че комисията практически не е изслушала никой, който се е занимавал пряко с проекта.

Цветанов каза още, че очаква президентът Радав да да говори по важните днес за страната теми, а те са свързани с проблемите на хората и предстоящото председателство за ЕС през 2018 г., с което фактически определи въоръжените сили и превъоръжаването, като маловажни.

Заместник-председателят на ГЕРБ каза още, че когато се залага авторитетът на институциите, прозрачността при провеждането на процедурите за превъоръжаването на военната ни отбранителна система трябва да са гарантирани.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че парламентарната комисия си е свършила работата, която се е изразявала с лобистка победа над военната експертиза и фактическото зачеркване на проекта.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”
Следваща публикация
Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Николай Ненчев е твърдо за F-16

Бившият министър на отбраната от кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев твърдо подкрепя покупката на изтребители F-16 и иска скоростно снемане от въоръжение на наличните МиГ-29 и Су-25. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16

Двете ресорни комисии в Народното събрание, тази по отбрана и тази по финанси, очаквано подкрепиха ратификацията на договорите за покупка на изтребителите F-16C/D Block 70. Това стана днес, 17 юли 2019 г.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

Меню