Цветанов видя обезпокоителни факти около изтребителя

4 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че вижда много и доста обезпокоителни факти около процеса за избор на нов изтребител.

„Благодаря на всички народни представители, които участваха в тази анкетна комисия, на всички представители, които се отзоваха на поканата на народните представители, които трябваше да направят всичко възможно прозрачността да е водеща. Много са фактите, които са доста обезпокоителни по всичко, което се е правило през тези години и може би за това президентът иска да засили острия си тон към парламента, към депутатите, работили в анкетната комисия”, каза Цветанов, цитиран от „Фокус“.

Цветанов бе фактическият инициатор на създаването на т.нар. „Комисия „Gripen”, като тогава директно намекваше за корупционни интереси в сделката. Сега говори за много и доста обезпокоителни факти, но не влиза в конкретика.

Председателят на комисията заяви, че офертата за употребявани F-16 е била отстранена неправомерно, но фактологията, която се използва за този извод е проблематична. В същото време главният секретар на президентството и бивш ръководител на проекта полковник (о.р.) Димитър Стоянов пък заяви, че комисията практически не е изслушала никой, който се е занимавал пряко с проекта.

Цветанов каза още, че очаква президентът Радав да да говори по важните днес за страната теми, а те са свързани с проблемите на хората и предстоящото председателство за ЕС през 2018 г., с което фактически определи въоръжените сили и превъоръжаването, като маловажни.

Заместник-председателят на ГЕРБ каза още, че когато се залага авторитетът на институциите, прозрачността при провеждането на процедурите за превъоръжаването на военната ни отбранителна система трябва да са гарантирани.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че парламентарната комисия си е свършила работата, която се е изразявала с лобистка победа над военната експертиза и фактическото зачеркване на проекта.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител
Следваща публикация
Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Колко ще струват българските F-16?

По всичко личи, че след близо 15-годишно разтакаване, България ще се сдобие с нов многоцелеви боен самолет в лицето на F-16 Block 70. Един от основните въпроси, които остават на дневен ред е, на каква цена ще бъдат купени осемте еднодвигателни изтребители и съпътстващото оборудване.

Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна зала

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъде гласуван в пленарната зала на Народното събрание утре, 7 юни 2018 г. Това става ясно от седмичната програма на българския парламент.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Управляващите отговориха на Радев за F-16

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню