Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16

1K прочитания

В броя от днес, 30 юли 2019 г., на Държавен вестник са обнародвани договорите и споразуменията по сделката за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70. Указите за обнародване са подписани от президента Румен Радев.

Първият указ е за обнародване на Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. Чрез това изменение в Държавния бюджет се превеждат на МО 2,2 млрд. лева, които ще се използват за 100% авансово плащане на сделката.

Вторият указ е за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16.

И третият указ е за ратификация на четирите договора с които се купуват изтребителите F-16 и съпътстващите стоки и услуги към тях.

С това, де юре, всички тези споразумения влизат в сила и може да се каже, че близо 15-годишната одисея по покупката на нов боен самолет за българските ВВС е приключила. Очаква се в близките дни да бъдат направени плащанията от българска страна.

До последния момент имаше съмнения, дали президентът Радев няма да наложи вето на Закона за държавния бюджет, което би извадило депутатите от лятната им ваканция и би затруднило реализацията на договора за придобиването на F-16. Радев, обаче се ограничи само с налагане на вето по споразумението за ратификация на конкретните договори за покупка. Ветото бе преодоляно миналия петък (26 юли).

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16
Следваща публикация
Концесията на летище София се обжалва от всички неуспели
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню