Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите

1K прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да се правят далавери с американския президент Доналд Тръмп и със САЩ по въпроса за покупката на нов изтребител и каза, че процедурата е напълно прозрачна, защото минала през Народното събрание. Това Борисов заяви днес, 29 януари 2019 г.

Министър-председателят говори по време на годишната среща на бизнеса с правителството, която вестник „Капитал“ организира за 13-а година в София. Коментарът му идва ден след поредните критики на президента Радев по отношение на покупката на нови изтребители. Премиерът започна изказването си с това, че „от една година се занимаваме само с изтребители, а не се занимаваме с доходи и с това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет”.

Ето и цялото изказване на Борисов по въпроса за придобиването на нов изтребител от САЩ:

„Ето тук са „Америка за България”, могат да кажат. По-прозрачна процедура от това да вкараш решението за какъв самолет, няма значение каква му е марката, да се вземе от българския парламент, когато директно се предава по телевизията. Когато там е законно избраната депутатска класа. Такава е Конституцията. По-прозрачна процедура от това няма. Нито се взима от комисия, нито от Министерски съвет. От Парламента! Защото сме парламентарна република. Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и със Съединените щати… Това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачно от това няма. Само, че нали в България крадецът вика, дръжте крадеца. Това е много често срещано явление. Парламентът взима решение… Камерите на Канал 1 и всички, които предават всичкия дебат. Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети. А през това време се напълнихме с транспортна техника. И то само във Военновъздушните сили. 12 „Кугъра”, „Пантери”, „Спартани”. Милиарди! И нямат вътре една пушчица. Едно патронче не могат да изстрелят. Само за бягане. Техника да се изнесе Генералния щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка…”

Както винаги, монолозите на премиера са трудни за коментиране.

Не е ясно, защо той започва изказването си със споменаването на американската фондация „Америка за България”, нито защо мнението ѝ трябва да е от решаващо значение във връзка с течащия дебат.

Борисов е и формално прав, че в България, като парламентарна република, Народното събрание представлява волята на избирателите, но това не променя и факта, че родният парламент се слави с убийствено ниско обществено доверие. Според последното социологическо проучване на „Алфа Рисърч” от декември 2018 г., доверието в Народното събрание е едва 8%, при недоверие от 53%.

Фактът и че въпросът бе обсъден в Народното събрание не го прави автоматично прозрачен, най-малкото поради големият брой заблуди и неистини, които смело се изричаха от парламентарната трибуна по време на дебатите.

Разбира се, Борисов опря и до любимата си тема с покупката на вертолетите Cougar и Panther, както и самолетите Spartan, като за пореден път демонстрира убийствена профанизация на ролите на въоръжените сили. За отбелязване е, че покупката на тази техника не е излязла „милиарди“ (нито лева, нито в евро), както твърди Борисов и дори не достига 1 млрд. лева. Също е добре да се отбележи, че ако все пак през тази година бъде подписан договор за доставка на изтребителите F-16, това ще стане след като Борисов е натрупал над осем години в ролята си на министър-председател, така и забележките му, че не били купувани бойни самолети, са насочени и към него самия.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС получиха ремонтиран L-410
Следваща публикация
Спряха поръчката за ремонт на Ан-30
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J

България е близо до подписване на нов договор за логистична поддръжка за военно-транспортните самолети C-27J Spartan, се похвалиха от МО, но новият договор ще бъде по-скромен от този, който действаше между 2012 и 2017 г., съобщават източници на АЕРО.

Нова донорска задача за ВВС

В навечерието на своя празник 16-та транспортна авиционна група изпълни поредната транспортно-санитарна задача. Това съобщиха от групата.

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Меню