Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

12 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

„Комисията може да предложи на Парламента всичко. Най-бруталният вариант е да се предложи да се спре въобще купуването на нов изтребител. Може да каже, че всичко е наред и Правителството да продължи по предложената от мен процедура. Или може да предложи процедурата да се върне отначало и да започнат преговори и с трите кандидати”, разясни военният министър.

Каракачанов заяви, че е факт, че комисията отсрочи вземането на решението за новия изтребител, но това не е фатално, защото, според военният министър, българската авиация няма да бъде приземена – имало достатъчно самолети, и в изтребителната, и в бомбардировачната, и в транспортната авиация.

В същото време министър Каракачанов призна, че голяма част от военната ни авиация стои на земята, поради липса на части и консумативи.

„Аз съм предприел максимално добрия и евтин вариант за държавата – аз съм заявил, че искам пряко договаряне между МО и РСК „МиГ”. Без посредници! Щом малка Словакия е постигнала това, аз съм поискал същото. През юни дойде генералния директор на РСК у нас, водихме официални разговори и съм поставил като искане работа без посредници”, обясни военният министър.

Водещият провокира Каракачанов да коментира дали има конфликт между него и президента Румен Радев, тъй като бившият командир на ВВС имал собствено мнение за развитието на авиацията.

„Не споря, че президентът Радев, като генерал от авиацията и като командир на ВВС, е много по-компетентен от мен. Той в момента прави, това което има право по закон – да изказва публично мнението си. Той няма правомощието да каже какво трябва да купи държавата”, отговори министърът на отбраната.

Каракачанов индиректно се съгласи с част от наблюденията на президента Радев, който вчера, каза че лобитата са победили военната експертиза.

„Че има интереси и лобита – има”, каза военният министър.

Министър Каракачанов отбеляза, че трябва да се купят новопроизведени самолети, но това не трябвало да изключва поддръжката на наличните машини.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: За какво ни трябват изтребители?
Следваща публикация
Цветанов видя обезпокоителни факти около изтребителя
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Меню