Премиерът Борисов: За какво ни трябват изтребители?

12 прочитания

„До изтребителите ли е опряла армията в момента? За какво ни трябват тези изтребители в момента”, така остро премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти днес, 18 септември 2017 г., програмата за покупка на нови бойни самолети за ВВС.

„Първо ни трябва сухопътна техника, защото такава ни е доктрината. Трябват ни кораби, трябват ни и изтребители, но всичко това е минимум 10 млрд. лева. Като кажеш, че йок веднага да се платят, ако си отговорен трябва да кажеш от къде ще отрежеш. Ние спечелихме изборите, защото казахме двойно увеличение на учителските заплати. Ние сме мандатоносител. Патриотите казаха – минималните пенсии. Правим го! Искаме много от инфраструктурните проекти да ги завършим, защото икономиката и индустрията правят вече 4% ръст. Виждате, че един Пловдив, който ни е един от моторите в индустрията, без околовръстното си шосе вече се задъхва и не може да функционира. И тунела под Шипка трябва да се направи и пътя Русе – Търново, Хемус…”, обясни премиерът.

Министър-председателят Борисов се отдаде на почти 8-минутна тирада по отношение на проекта за нов изтребител и влизаше в диалог с репортерите, които го засипваха с уточняващи въпроси.
За съжаление, огромна част от информацията, която премиерът даде по въпроса за новите изтребители е меко казано, неточна. Може само да се предполага дали министър-председателят е неточно информиран или умишлено заблуждава обществото.

„Нищо не отлагаме! Изведнъж се оказва, че за един месец се смениха всичките военни експерти, сложиха се нови и веднага… Без въоръжението са 1,5 млрд. с въоръжението – 3 млрд. И като ги извадим 3-те милиарда сега, кое от изброеното до тук да отрежем. Много е лесно!”, заяви Борисов.

Тук трябва да се отбележат няколко неща – първо, мантрата за сменените военни експерти умря по време на изслушванията на „Комисията „Gripen”. Тогава ясно се разбра, включително и от изслушването на Тодор Тагарев, че цялата документална работа по изтребителния проект е била свършена до октомври 2016 г., когато на власт все още е кабинета „Борисов 2”, а самият Тагарев признава, че отстраняването му от поста директор на Института по отбрана, няма ефект върху изтребителната програма.

В проекта и запитването за даване на оферти е заложено, че в рамките на 1,5 млрд. лева трябва да се купят не само осем изтребителя, но и въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, както и всичко необходимо за експлоатирането на машините. Не само това, но и неофициално е известно, че всички получени оферти са за под тази сума. Така, че е абсурдно да се говори за 3 млрд. лева за изтребителите.

Борисов дори се хвана на бас с репортерка, която правилно отбелязваше, че офертите са с включено въоръжение. Само може да се надяваме, че ще изпълни своята част от баса.

„Тези Грипени са без въоръжението, а ние веднъж купувахме едни Спартани без въоръжение, без нищо. Купувахме едни Кугъри без въоръжението… И след това знаеш ли колко скъпо е…”, продължи премиерът.

Абсурдно е да се говори за въоръжаване на военно-транспортния самолет C-27J Spartan. Транспортните вертолети AS 532 Cougar също са купени без въоръжение, но такова въобще не се е предвиждало за тях, като изключим че в България им бяха поставени 7,62-mm картечници за страничен обстрел. Никакво въоръжение не е купувано за тези два типа, така че аналогията на Борисов е неправилна.

„Аз се съмнявам, че това са най-добрите изтребители. За това искаме сега… Има и парламентарна комисия да се направи оценка, нека парламента направи оценка, да си свърши работата и като дойде при нас ще режем от бюджетите на другите министерства и ще даваме за отбрана. Дали сме на парламента да провери, дали това са единствените два изтребителя. Аз мисля, че няма от вас, който да каже, че един F-16 да речем или други самолети не могат да са също участници в този конкурс”, каза още министър-председателят.

Не става ясно дали премиерът Борисов говори за Gripen, като ги определя за не най-добрите или обобщава всички машини, които са предложени на България. Подлежи на коментар и изказването, че правителството е дало на парламента да провери, когато реално парламентарната група на ГЕРБ инициира сама комисията. От думите на Борисов индиректно се вижда, че отстраняването на F-16 от надпреварата е бил един от проблемите, които явно го притесняват.

„Да видим със седем самолета каква отбрана и сигурност ще се постигне в България. Ще победят във въздушен бой кого? Срещу кой ще ги изправим? Чий други изтребители ще свалят?”, каза Борисов.

Трудно е да се коментират тези думи, които са явно изтъкани с нихилизъм и излишно опростяване на въпросите за сигурността и отбраната на България, както и ангажиментите ни в рамките на НАТО.

„Аз се отнасям с голямо уважение към президента Радев, но той вече не е шеф на ВВС. Той е президент на всички българи. И като казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти – аз не съм! За един месец направиха всичко – първо смениха експертите и за един месец едно служебно правителство направи сделка за 3 млрд. Правилно ли е това? Не можеха ли да изчакат? 16 години се пазарим за изтребители, ще изчакат 16 дена”, обясни премиерът.

Служебният кабинет „Герджиков” не е взимал никакво решение, освен че прие заключението на междуведомствената експертна комисия, която класира шведската оферта за нови Gripen C/D на първо място.

Репортер репликира премиера, че предлаганите F-16 са на близо 40 години, на което той отговори следното:

„Не са втора ръка, защото има и нови! Като са много скъпи, има едни Скорпиони за 20 млн. евро! Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки за нови коли, какви взимаме – Шкоди, Фолксваген…”

Най-странната част на изказването на премиера е, че той явно е запознат с леките разузнавателно-ударни самолети Textron Scorpion. Първият прототип на машината бе демонстрирана в България през юни 2015 г. Абсурдно е да се смята, че тези самолети могат да са алтернатива на покупката на нов многоцелев изтребител за ВВС, а как и защо този самолет излезе от устата на премиера може да е предмет на цяло отделно разследване.

Отделно е абсурдно да се говори, че България оглежда наистина скъпи опции за покупка на многоцелев изтребител.

Репортер отбеляза, че Чехия и Унгария експлоатират Gripen и се справят евтино с всички поставени задачи, на което премиерът отговори така:

„Чехия и Унгария не платиха като нас 1,3 млрд. за американски централи, не платиха 1,2 млрд. за Белене… Ако не ги бяхме платили, с тия 3 млрд. щяхме да купим самолетите. Лесно се говори. Нека парламента да разнищи всичко, ще вземем самолети. Моряците искат кораби, Сухопътни войски искат бронетранспортьори. Кое по-първо?”

Премиерът явно забравя, че на Консултативния съвет за националната сигурност през май бе взето решение за това трите програми – за изтребители, бойни машини за пехотата и патрулни кораби, да вървят паралелно, като за целта ще се търси разсрочване на плащанията.

„И аз искам да ги купим днес, но ще опоскаме целия фискален резерв, а това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в Еврозоната. В същото време Европейската комисия разработва цяла програма по която да може да се финансира и отбраната, а ние бързаме веднага да платим 3 млрд.”, заяви Борисов.

Тук премиерът влиза в няколко заблуждаващи изказвания. Първо, изтребителите трябва да се купят на разсрочено плащане. Според приетия от Парламента през юни 2016 г. Инвестиционен проект разсрочването е за шест години. Абсурдно е да се говори за пипане на фискалния резерв при подобна схема за плащане.

Относно програмата на Европейската комисия, тя няма да има нищо общо с фондовете, които отпускат европейско финансиране за различни програми, например такива в инфраструктурата. За сега се планира отпускане на средства, които да отиват за разработка на нови оръжейни системи и въобще не се планира някой да дава пари на България за покупка на изтребители.

„Като дойдохме първото правителство на влас, ако си спомняте платихме Спартаните, платихме Кугърите, платихме Пантерите… Колко пари дадохме? Даже два Еърбъса правителствени платихме да стоят на летището. Лесно е да искаш, ама бюджетът е само един. Догодина пак е година”

Кабинетът „Борисов 1” плати малка част от програмите за покупка на нови транспортни самолети и вертолети. Основната част на тези програми бе изплатена от предишните правителства, а при първото правителство на Борисов мина предоговаряне, след което бяха отказани два броя C-27J и три AS 565 Panther.

„Борисов 1” не плати два A319 за правителствения Авиоотряд 28. Реално то договори да върне на лизингодателя единия самолет, а платените до тогава вноски да бъдат приспаднати от плащанията за първия самолет. Борисов бе доста страстен ползвател на АО28 в първия си мандат и трудно може да се говори за това, че самолетите са стоели на летището.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се процедурата за доставка на пиросредства
Следваща публикация
Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Меню