Словакия ще поддържа МиГ-29 поне до края на 2023 г.

688 прочитания

Словашкото правителство реши, че ще удължи експлоатацията на изтребителите МиГ-29 до края на 2023 г., с опция за още една година. Поддръжката ще се извършва от РСК „МиГ”.

Правителственото решение идва след като ноември 2018 г. МО на Словакия излезе с доклад в който се дават три варианта за непосредствено развитие на словашката изтребителна авиация – отказ от МиГ-29 и чакане доставката на F-16, като през това време охраната на словашкото въздушно пространство се поема от съседна НАТО-вска държава; удължаване на експлоатацията до 2023 г. с договор с РСК „МиГ” или удължаване на експлоатацията до 2023 г., но с договор с Полша.

Словашкото МО бе препоръчало запазването на МиГ-29, но не даваше предпочитание къде да се поддържат словашките изтребители. Сега словашкото правителство е решило да се продължат договорните отношения с РСК „МиГ”, тъй като Полша не е успяла да гарантира, че ще поддържа словашките изтребители в обемите, които Словакия желае.

В момента словашките МиГ-29 са на абонаментна поддръжка с РСК „МиГ”, като средно се заплащат около €50 млн. годишно за около 1000 часа нальот.

В новия договор, който ще влезе в действие след изтичането на настоящия през ноември 2019 г., се предвижда намаляване на обема на заявените часове и така четиригодишния договор за поръчка ще бъде на стойност малко над €120 млн. В него ще има опция за удължаване на срока му с една година.

Решението обаче предизвика напрежение в управляващата Словакия коалиция, като партията Most–Híd, която представлява етническите унгарци, се обяви срещу поддръжката на МиГ-29 и настоя за незабавното му сваляне от въоръжение.

През декември 2018 г. Словакия подписа договор за доставката на 14 броя F-16 Block 70, като първите машини ще се доставят в края на 2022 г., а цялата сделка ще бъде изпълнена до края на 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus започва да събира неформални поръчки за ново развитие на A321
Следваща публикация
ВВС на САЩ имат намерение да поръчат поне 80 нови F-15
688 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Меню