Кризата в Ryanair показа глада за пилоти в нискотарифните авиокомпании

9 прочитания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair хвърли вината върху множество вътрешни причини за това, че в следващите седмици ще бъдат анулирани около 2000 полета, но кризата показа, че има все по-голям за опитен пилотски състав, който все по-трудно се покрива. Това съобщава Reuters.

Според новинарската агенция, кризата в Ryanair добре илюстрира, че нискотарифните авиокомпании започват да растат по-бързо, отколкото могат да привлекат опитни пилоти. Привличането на работа на млади и неопитни втори пилоти не е никакъв проблем, нито за Ryanair, нито за другите европейски авиокомпании, но привличането и задържането на работа на опитни командири се оказва тежка задача.

През тази година се очаква Ryanair да наеме около 600 нови пилоти, толкова се очаква да бъдат наети и от Norwegian Air Shuttle, докато easyJet ще се опита да привлече на работа около 450 летци.

Нискотарифните авиокомпании са доста по-уязвими от липса на достатъчно кадри, защото повечето от тях имат сериозен годишен ръст на капацитета си. Това ги принуждава да търсят тънък баланс между наемането на опитни и скъпоплатени кадри и осигуряването на достатъчно екипажи за осигуряване на растежа.

Ryanair посочи за причина за кризата това, че твърде много пилоти са си взели годишната отпуска по едно и също време, заради преминаването към нова система за планиране. Но липсата на достатъчно пилоти се усеща не само при ирландците, но и при други нискотарифни авиокомпании, където борбата за опитните командири се засилва.

Norwegian Air Shuttle, която също оперира с Boeing 737, се похвали, че е успяла да привлече около 140 пилоти от Ryanair. В същото време ирландската авиокомпания вдига заплатите на летците си в базите във Франкфурт и Берлин, с което се цели привличане на кадри от обявената в несъстоятелност Air Berlin и отговаря с по-големи заплати в базите си в Дъблин и Лондон.

В опит за привличане на нови кадри, Ryanair започна да предлага бонус от €10 000 за всеки новонает пилот, но индустрията определя тези мерки, като малки и закъснели.

Ryanair предлага заплати, които са еквивалентни на тези предлагани от другите авиокомпании. В западноеврпейските бази капитаните получават €180 – 150 000 годишно, а вторите пилоти получават между €120 и 80 000 годишно. Но условията на работа се смятат за по-лоши, отколкото в другите европейски превозвачи.

Това се дължи не само на отношението на висшия мениджмънт към пилотския състав, но практиката Ryanair да наема летците си през външни агенции, което ги лишава от стандартни неща, като болнични, пенсионни и здравни осигуровки.

В последните години Ryanair прави много за да подобри имиджа си сред пасажерите, но за първи път авиокомпанията е изправена пред криза, която застрашава нормалните ѝ операции. От началото на седмицата акциите на Ryanair са паднали с 5,5%.

Свързани теми

Предишна публикация
Ангола започва да получава Су-30
Следваща публикация
Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair открива база в Бургас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 19 септември 2017 г., че считано от март догодина ще открие нова база на летище Бургас. Това ще е втората база на авиокомпанията в България и 87-мата въобще.

Стартира лятното разписание на летище София

От днес, 25 март 2018 г., влиза в сила лятното разписание на летище София с редовните полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията Adria Airways.

Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчете рекордна печалба за изминалата финансова година, но заяви, че има очаквания за спад в печалбата, поради покачващи се разходи за гориво и персонал. Това съобщава Reuters.

Ryanair се изправя пред вълна от стачки

Няколко отделни стачки на пилотския и кабинния състав ще затруднят работата на ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair в последния месец на годината. За сега не е известно дали това ще се отрази на превозите от и до България.

Ryanair се размина със стачките по Коледа

Ирландският нискотарифен превозвач Ryanair за сега се разминава с опасността от стачки около коледните празници. Представители на пилотските синдикати в Ирландия и Португалия заявиха вчера, 17 декември 2017 г., че няма да стачкуват на 20 декември, както бе планирано до сега. Това съобщава Reuters.

Ryanair пуска полети София – Единбург

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Обяви днес, 27 февруари 2018 г., че със зимното си разписание ще стартира полети по линията София – Единбург. Билетите са в продажба от днес.

Меню