Ангола започва да получава Су-30

25 прочитания

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

„До момента са доставени на Ангола два Су-30К. Има график за доставка и ние го изпълняваме. Към началото на следващата година ще се изпратили всички машини към началото на следващата година”, заявява Александър Воробей, директор на авиоремонтното предприятие.

През октомври 2013 г. Ангола сключи сделка за покупката на 12 от 18-те бившите индийски Су-30К, които се съхраняват в ремонтния завод в Барановичи. Сделката е на стойност $1 млрд. и включва доставката на изтребителите, модернизацията им до стандарта Су-30КН, логистика, обучение и друго военно оборудване.

Първите ремонтирани и модернизирани изтребители са били облетени в началото на годината.

В периода 1997 – 1999 г. Индия получава 18 броя Су-30К (Т-10ПК), които се експлоатират като преходни към Су-30МКИ до 2006 г. Първоначално се планира да се модернизират до стандарта МКИ, но в последствие са върнати на производителя и заменени от същото количество по-новия модел.

През юни 2011 г. 18-те самолета са върнати на корпорация „Иркут”, но за да не се плащат мита за тях, те са складирани в Беларус.

Ангола разполагаше с около осем Су-27 купени в края на гражданската война там, но изправността на тези самолети е проблематична. Вероятно те ще се пенсионират с идването на Су-30, а от средата на тази година се водят преговори за доставката и на останалите шест Су-30К.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител
Следваща публикация
Кризата в Ryanair показа глада за пилоти в нискотарифните авиокомпании
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Анализ за 2021 г. на 3-та авиобаза

“Всички налични ресурси вложихме ефективно в реална летателна подготовка и поддържането на бойното дежурство“ бе…
Меню