Гърция подписа договор за 18 броя Rafale

414 прочитания

Гръцкото правителство подписа договор за покупката на 18 броя многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това стана днес, 25 януари 2021 г.

Договорът е бил подписан между изпълнителния директор на Dassault Ерик Трапие и директорът на дирекция „Инвестиции в отбраната” към гръцкото МО Теодорос Лагос. Това е станало в присъствието на министрите на отбраната на Франция и Гърция Флоранс Парли и Николаос Панайотопулос.

Парли е подчертала, че договорът засилва традиционно добрите отношения между Гърция и Франция, като това също усилва и европейската отбрана, защото е избран европейски боен самолет. Тя не е пропуснала да отбележи, че гръцките ВВС експлоатират непрекъснато изтребители на Daasault от 45 години. Министър Панайотопулос пък е заявил, че покупката на изтребителите изпраща ясно послание, че страната му може да се отбранява сама срещу всякакви външни заплахи.

Договорът се разделя на няколко части. Първата покрива покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Rafale (в момента летящи във френските ВВС), всички по последният производствен стандарта F3R. Втората част е за голям пакет въоръжение производство на европейската компания MBDA (сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet). Третата част покрива пълната поддръжка на изтребителите за 4,5 години, а последната част осигурява логистика за гръцкия флот от Mirage 2000.

Стойността на цялото споразумение е €2,5 млрд.

Първите гръцки пилоти, които ще се приучат на типа, заминават за Франция в следващите няколко дни. Първите шест употребявани Rafale ще пристигнат в Гърция през юли 2021 г., последвани от шест новопроизведени през есента на 2022 г. и на следващата перолет ще бъдат получени последните шест употребявани Rafale.

Ескадрилата ще се базира в авиобаза Танагра, до столицата Атина.

Сделката се реализира в рекордни срокове. За евентуалната покупка на Rafale от Гърция се заговори в края на август 2020 г., а през септември гръцкото правителство обяви официално намеренията си в тази посока.

Гърция става четвъртият експортен клиент на Rafale, след Египет, Катар и Индия.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция продължава да гледа към F-35 и още Rafale
Следваща публикация
Доставките за руската военната авиация през 2020 г.
414 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню