Шефът на Луфтвафе се прости с поста си след подкрепа за F-35

19 прочитания

Командващият ВВС не Германия (Луфтвафе) излиза в предсрочна пенсия заради подкрепата си за покупката на многоцелеви изтребители F-35. Това съобщава IHS Jane’s, позовавайки се на собствени източници.

Генерал-майор Карл Мюлнер ще се пенсионира в края на месец май 2018 г. Това бе съобщено на 16 март и не бе очаквано развитие за кариерата на генерала. Само два дни преди това стана ясно, че Урсула фон дер Лайен отново ще бъде военен министър.

Генерал Мюлнер стана известен с това, че през ноември миналата година публично заяви, че оптималният вариант за замяна на германските изтребители-бомбардировачи Tornado са многоцелевите изтребители F-35.

Позицията на генерала предизвика политически скандал в Германия, а германското МО се разграничи от това мнение. По-късно стана ясно, че германското правителство ще замени Tornado с Eurofighter, като подчерта, че това се прави в името на запазването на способностите на европейската самолетостроителна индустрия.

Луфтвафе в момента разполага с около 85 броя изтребители-бомбардировачи Tornado, чиято замяна трябва да започне около 2025 г. Сделката за покупката на още изтребители Eurofighter трябва да бъде финализирана от новото германско правителство, което положи клетва миналата седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair купува част от Laudamotion
Следваща публикация
HH-60 катастрофира в Ирак
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия купува авиобоеприпаси

Германското правителство отпусна допълнителни средства на МО на страната за покупка на голям брой управляеми…

Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

Меню