Шефът на Луфтвафе се прости с поста си след подкрепа за F-35

22 прочитания

Командващият ВВС не Германия (Луфтвафе) излиза в предсрочна пенсия заради подкрепата си за покупката на многоцелеви изтребители F-35. Това съобщава IHS Jane’s, позовавайки се на собствени източници.

Генерал-майор Карл Мюлнер ще се пенсионира в края на месец май 2018 г. Това бе съобщено на 16 март и не бе очаквано развитие за кариерата на генерала. Само два дни преди това стана ясно, че Урсула фон дер Лайен отново ще бъде военен министър.

Генерал Мюлнер стана известен с това, че през ноември миналата година публично заяви, че оптималният вариант за замяна на германските изтребители-бомбардировачи Tornado са многоцелевите изтребители F-35.

Позицията на генерала предизвика политически скандал в Германия, а германското МО се разграничи от това мнение. По-късно стана ясно, че германското правителство ще замени Tornado с Eurofighter, като подчерта, че това се прави в името на запазването на способностите на европейската самолетостроителна индустрия.

Луфтвафе в момента разполага с около 85 броя изтребители-бомбардировачи Tornado, чиято замяна трябва да започне около 2025 г. Сделката за покупката на още изтребители Eurofighter трябва да бъде финализирана от новото германско правителство, което положи клетва миналата седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair купува част от Laudamotion
Следваща публикация
HH-60 катастрофира в Ирак
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко F-35A за сметка на F-15X

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко изтребители от следващо поколение F-35A, но за сметка на това ще се сдобият с повече от новите-стари F-15X. Това показва петгодишния бюджетен план на Пентагона, цитиран от Bloomberg.

Общата цена за придобиването на F-35 се стабилизира

Общата цена за придобиването и разработка на 2456 броя F-35 предназначени за въоръжените сили на САЩ се е стабилизирала на ново от $406,1 млрд. Това съобщава агенция Bloomberg на база доклад на Пентагона, с който разполага.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Турция получи първия си F-35A

Турция получи официално своя първи изтребител от следващо поколение F-35A. Това стана на церемония в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас, която се проведе днес, 21 юни 2018 г.

Меню