Шефът на Луфтвафе се прости с поста си след подкрепа за F-35

11 прочитания

Командващият ВВС не Германия (Луфтвафе) излиза в предсрочна пенсия заради подкрепата си за покупката на многоцелеви изтребители F-35. Това съобщава IHS Jane’s, позовавайки се на собствени източници.

Генерал-майор Карл Мюлнер ще се пенсионира в края на месец май 2018 г. Това бе съобщено на 16 март и не бе очаквано развитие за кариерата на генерала. Само два дни преди това стана ясно, че Урсула фон дер Лайен отново ще бъде военен министър.

Генерал Мюлнер стана известен с това, че през ноември миналата година публично заяви, че оптималният вариант за замяна на германските изтребители-бомбардировачи Tornado са многоцелевите изтребители F-35.

Позицията на генерала предизвика политически скандал в Германия, а германското МО се разграничи от това мнение. По-късно стана ясно, че германското правителство ще замени Tornado с Eurofighter, като подчерта, че това се прави в името на запазването на способностите на европейската самолетостроителна индустрия.

Луфтвафе в момента разполага с около 85 броя изтребители-бомбардировачи Tornado, чиято замяна трябва да започне около 2025 г. Сделката за покупката на още изтребители Eurofighter трябва да бъде финализирана от новото германско правителство, което положи клетва миналата седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
HH-60 катастрофира в Ирак
Следваща публикация
В Белгия избухна скандал около изтребителния конкурс
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню