Шефът на Луфтвафе се прости с поста си след подкрепа за F-35

22 прочитания

Командващият ВВС не Германия (Луфтвафе) излиза в предсрочна пенсия заради подкрепата си за покупката на многоцелеви изтребители F-35. Това съобщава IHS Jane’s, позовавайки се на собствени източници.

Генерал-майор Карл Мюлнер ще се пенсионира в края на месец май 2018 г. Това бе съобщено на 16 март и не бе очаквано развитие за кариерата на генерала. Само два дни преди това стана ясно, че Урсула фон дер Лайен отново ще бъде военен министър.

Генерал Мюлнер стана известен с това, че през ноември миналата година публично заяви, че оптималният вариант за замяна на германските изтребители-бомбардировачи Tornado са многоцелевите изтребители F-35.

Позицията на генерала предизвика политически скандал в Германия, а германското МО се разграничи от това мнение. По-късно стана ясно, че германското правителство ще замени Tornado с Eurofighter, като подчерта, че това се прави в името на запазването на способностите на европейската самолетостроителна индустрия.

Луфтвафе в момента разполага с около 85 броя изтребители-бомбардировачи Tornado, чиято замяна трябва да започне около 2025 г. Сделката за покупката на още изтребители Eurofighter трябва да бъде финализирана от новото германско правителство, което положи клетва миналата седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair купува част от Laudamotion
Следваща публикация
HH-60 катастрофира в Ирак
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финландия тръгна да търси нов изтребител

Финландското правителство пусна запитван за даване на даване на първоначални оферти. Запитването е пуснато до четири страни – САЩ, Великобритания, Франция и Швеция, от които се чакат оферти за пет типа изтребителя.

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

F-35 се разби във Флорида

Изтребител F-35A се разби вчера, 19 май 2020 г., при учебен полет във Флорида. Пилотът…
Меню