Южна Корея поръчва допълнителни TA-50

73 прочитания

Южнокорейското МО заяви, че ще поръча допълнителни учебно-бойни самолети KAI TA-50. Това съобщава IHS Jane’s.

В съобщение на МО на Южна Корея се казва, че допълнителните TA-50 са необходими за отговаряне на необходимостите от нови бойни пилоти. Машините трябва да започнат да се доставят от 2019 г., но военното ведомство на азиатската страна не дава точни количества.

Южнокорейските ВВС скоро ще започнат да пенсионират своите F-5F, които се използват за напреднало изтребително обучение. Освен това се очаква въвеждането на въоръжение на 40 броя F-35A след 2019 г., както и получаването на корейския многоцелев изтребител, който ще се създаде в рамките на програмата KFX.

TA-50 е вариант на самолета за напреднало обучение KAI T-50. Машината има напълно запазени учебни функции, но има и бойни способности, за удари по земни цели и борба с въздушен противник. Вариантът има и радар и вградено 20-mm оръдие.

До момента южнокорейските ВВС разполагат с 22 самолета от този тип. Чисто учебните T-50 са 50 на брой, a леките изтребители FA-50 – 60 броя. Самолетът е експортиран в Индонезия, Тайланд, Филипините и Ирак.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair забавя ръста си и спира полети до София
Следваща публикация
Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT
73 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът обеща възстановяване на ВВВУ до 6 май

Премиерът Бойко Борисов обеща Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия да бъде възстановено до 6 май 2019 г. Това каза той днес, 2 април, при посещението си в Долна Митрополия.

Полша започва да преговаря за още M-346

Полското МО е направило постъпки за стартиране на преговори за доставката на още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас M-346. Машините са опция от предишната сделка за осем броя от същия тип, която бе сключена през февруари 2014 г.

Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Вчера, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Меню