Южна Корея поръчва допълнителни TA-50

56 прочитания

Южнокорейското МО заяви, че ще поръча допълнителни учебно-бойни самолети KAI TA-50. Това съобщава IHS Jane’s.

В съобщение на МО на Южна Корея се казва, че допълнителните TA-50 са необходими за отговаряне на необходимостите от нови бойни пилоти. Машините трябва да започнат да се доставят от 2019 г., но военното ведомство на азиатската страна не дава точни количества.

Южнокорейските ВВС скоро ще започнат да пенсионират своите F-5F, които се използват за напреднало изтребително обучение. Освен това се очаква въвеждането на въоръжение на 40 броя F-35A след 2019 г., както и получаването на корейския многоцелев изтребител, който ще се създаде в рамките на програмата KFX.

TA-50 е вариант на самолета за напреднало обучение KAI T-50. Машината има напълно запазени учебни функции, но има и бойни способности, за удари по земни цели и борба с въздушен противник. Вариантът има и радар и вградено 20-mm оръдие.

До момента южнокорейските ВВС разполагат с 22 самолета от този тип. Чисто учебните T-50 са 50 на брой, a леките изтребители FA-50 – 60 броя. Самолетът е експортиран в Индонезия, Тайланд, Филипините и Ирак.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair забавя ръста си и спира полети до София
Следваща публикация
Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боливия пенсионира T-33

Боливийските ВВС пенсионираха античните реактивни учебно-тренировъчни самолети Lockheed T-33 Shooting Star. Това стана на церемония…
Меню