Американските авиокомпании пенсионират последните пътнически Boeing 747

28 прочитания

Последните авиокомпании от САЩ, които експлоатират пътнически самолети Boeing 747 планират да ги пенсионират до края на годината, което ще сложи край на повече от 47 години непрестанна търговска експлоатация в родината на пътническия гигант.

Днес само две авиокомпании от САЩ експлоатират Boeing 747 в пътническата му версия – United Airlines и Delta Air Lines.

United вече обяви, че последният полет на техен Boeing 747 ще се състои на 7 ноември 2017 г. по маршрут от Сан Франциско до Хонолулу. През 1970 г. по същия маршрут е изпълнен първия търговски полет с модела 747 за Continental Airlines, които бяха погълнати от United през 2010 г.

Полетът ще е специално за отбрани клиенти, служители и гости на виокомпанията, като чрез ретро униформи на кабинния състав и специално меню вдъхновено от 70-те години на миналия век.

Няма да се продават билети за горната палуба на самолета, за да може всеки от пасажерите да изпита по време на полета, макар и за кратко удоволствието от полет на „втория етаж” на машината.

United Airlines оперират Boeing 747 от 1989 г. Първоначално се смяташе, че типът ще се експлоатира до 2020 г., но в последствие компанията взе решение за неговото пенсиониране с цел намаляване на разходите по поддръжката на остарелите самолети.

Delta Air Lines също ще пенсионира своите последни пътнически Boeing 747 в рамките на тази година, но за сега не е обявила датата на последния полет на типа.

Интересно е, че за Delta това ще е второто сбогуване с легендарния „Джъмбо джет“. Авиокомпанията става една от първите клиентки на Boeing 747, като получава първия си самолет през октомври 1970 г. Авиокомпанията обаче стига до извода, че машината е твърде голяма за тях и до 1977 г. всички пет Boeing 747-100 са продадени.

През 2009 г. авиокомпанията се обединява с Northwest Airlines, от където идват и 16 броя Boeing 747-400.

Boeing продължава да предлага новата пътническа версия 747-8I, но за сега няма интерес към нея от авиокомпании от САЩ, които предпочитат двудвигателни широкофюзелажни самолети, като A350 и Boeing 777.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT
Следваща публикация
Lufthansa и easyJet водят преговори за част от активите на Air Berlin
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Карго Boeing 747 излезе от пистата в Халифакс

Товарен Boeing 747-400 на Sky Lease Cargo излезе от пистата на летището в Халифакс, Канада. Машината е практически разрушена, но при инцидента няма пострадали сред екипажа. Това е станало днес, 7 ноември 2018 г.

Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция

Правителството на Катар е подарило на Турция един четиридвигателе Boeing 747-8I във VIP конфигурация. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Половин век от първия полет на Boeing 747

Преди точно половин век, на 9 февруари 1969 г., своя първи полет изпълнява емблематичният пътнически самолет Boeing 747, който е известен и с прозвището си Jumbo Jet.

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

Меню