C919 изпълни втория си полет

20 прочитания

Китайският пътнически самолет Comac C919 извърши своя втори полет. Събитието е станало днес, 28 септември 2017 г., от шанхайското летище Пудон. Това съобщава Flightglobal.

Прототипът, който има гражданска регистрация B-001A, се издигна във въздуха почти пет месеца след дебютния си полет на 5 май тази година. Полетът е продължил малко над два часа и половина, като е изпълнен основно в района северно от Шанхай на височина до 3500 m.

Според производителя Comac, по време на полета е бил прибран колесника на самолета. Компанията допълва, че по същото време е бил изпълнен и полет на прототип на регионалния джет ARJ21 и така за първи път в историята, по едно и също време са летели два типа китайски реактивни пътнически самолета.

Очаквано, вторият полет е значително по-дълъг от първия, който продължи час и 19 минути, въпреки индикациите, че вторият полет е трябвало да продължи три часа, но е бил скъсен по неизвестна причина.

За сега е неизвестна причината за сериозната пауза между първия и втория полет на C919. Comac бяха заявили през юни, че по време на дебютния полет не са били открити сериозни проблеми, но е имало множество малки неща, които имат нужда от доработка.

Още в края на юли стана ясно, че вторият прототип (регистрация B-102A), е започнал наземните си тестове, но машината няма да полети преди края на годината. Тя ще изпитва основно двигателите, спомагателната силова установка, горивната система и ще премине през тестове на екстремно време.

C919 е китайският отговор на масовите тяснофюзелажни лайнери Boeing 737 и Airbus A320. Машината има размери много сходни с тези на A320 и се задвижва от два двигателя CFM LEAP-1C. Към момента има 716 поръчки за C919, като почти всички са от китайски авиокомпании и лизингови фирми. Планира се в изпитанията да се задействат шест прототипа.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody предлага сериозна модернизация на чешките L-159
Следваща публикация
Румъния получи последните три F-16
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай показа нов нискозабележим БЛА

В рамките на авиационното изложение в Джухай, които се провежда в момента, бе показан за първи път пълномащабен макет на нов нискозабележим безпилотен летателен апарат (БЛА) изпълнен по схемата „летящо крило”.

AG600 започна полети от море

Китайската летяща амфибия AG600 е започнала полети от море. Събитието е станало вчера, 26 юли…

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

Меню