C919 изпълни втория си полет

13 прочитания

Китайският пътнически самолет Comac C919 извърши своя втори полет. Събитието е станало днес, 28 септември 2017 г., от шанхайското летище Пудон. Това съобщава Flightglobal.

Прототипът, който има гражданска регистрация B-001A, се издигна във въздуха почти пет месеца след дебютния си полет на 5 май тази година. Полетът е продължил малко над два часа и половина, като е изпълнен основно в района северно от Шанхай на височина до 3500 m.

Според производителя Comac, по време на полета е бил прибран колесника на самолета. Компанията допълва, че по същото време е бил изпълнен и полет на прототип на регионалния джет ARJ21 и така за първи път в историята, по едно и също време са летели два типа китайски реактивни пътнически самолета.

Очаквано, вторият полет е значително по-дълъг от първия, който продължи час и 19 минути, въпреки индикациите, че вторият полет е трябвало да продължи три часа, но е бил скъсен по неизвестна причина.

За сега е неизвестна причината за сериозната пауза между първия и втория полет на C919. Comac бяха заявили през юни, че по време на дебютния полет не са били открити сериозни проблеми, но е имало множество малки неща, които имат нужда от доработка.

Още в края на юли стана ясно, че вторият прототип (регистрация B-102A), е започнал наземните си тестове, но машината няма да полети преди края на годината. Тя ще изпитва основно двигателите, спомагателната силова установка, горивната система и ще премине през тестове на екстремно време.

C919 е китайският отговор на масовите тяснофюзелажни лайнери Boeing 737 и Airbus A320. Машината има размери много сходни с тези на A320 и се задвижва от два двигателя CFM LEAP-1C. Към момента има 716 поръчки за C919, като почти всички са от китайски авиокомпании и лизингови фирми. Планира се в изпитанията да се задействат шест прототипа.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
Следваща публикация
Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Китай показа нов нискозабележим БЛА

В рамките на авиационното изложение в Джухай, които се провежда в момента, бе показан за първи път пълномащабен макет на нов нискозабележим безпилотен летателен апарат (БЛА) изпълнен по схемата „летящо крило”.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Меню