Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

27 прочитания

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

„По онова време президентът Радев е заместник-командир на ВВС и не е писал становище. Той е писал опорни точки до премира Орешарски и забележете, писана е справка за предложението на Швеция за придобиването на изтребители Gripen. Показват се първите две страници от този документ, но не са показани следващите три страници, явно защото там Радев пише и за недостатъците на Gripen и за предимствата на другите две алтернативи. Това явно не поддържа една определена теза и за това не се показва.

Както президентът Радев каза от Вашингтон, той действително е подготвял становище, но за един друг тип самолет – за Eurofighter. Интересно защо не е показан точно този документ. Защото ако го зачетем, ето какво виждаме в него – самолетите Eurofighter се отличават с големи бойни способности, отлични летателни характеристики и възможност да се използва богата гама от високоточно въоръжение денем и нощем… По същата логика ето тук Радев лобира за самолетите Eurofighter. Продължавам да чета – в тази връзка считам за целесъобразно след исканата среща от Alenia да бъде спазен принципа на равнопоставеност и такива срещи да се проведат и с останалите компании и държави заинтересувани от проекта”, заявява Стоянов в отговор на обвиненията, които сипе депутата от ГЕРБ Антон Тодоров в последните дни.

Стоянов казва, че в резултат на това предложение на тогавашния заместник-командир на ВВС са проведени срещи на министър-председателя Орешарски с представители на Alenia, производител на Eurofighter, с представители на производителите на Gripen и с представители от САЩ за F-16. По такъв начин се отхвърля тезата, че срещата с президента на Saab е било нещо изключително или подозрително.

„Твърдеше се, че част от състава на експертите е подменен от служебното правителство. Да, има такова нещо – генерал Радев бе избран за президент, а аз, който бях ръководител на проекта, бях назначен за негов главен секретар. Професор Тагарев, който многократно бе цитиран като отстранен от процеса, не е участвал абсолютно никъде в него. Военните експерти си свършиха работата – те подготвиха един документ, който бе представен на правителството в срокове, които са заложени с подписа на министрите Николай Ненчев и Божидар Лукарски (става въпрос за сроковете заложени в RFP – бел.ред.). Не се е бързало, даже се закъсня”, обяснява главният секретар на президентството.

Стоянов зачекна и темата с т.нар. схема за плащане, която според т.нар. „Комисия „Gripen” е вкарана неправомерно, като осмо задължително условие и това в крайна сметка е изкривило избора:

„Тази осма точка е изключително интересна. Днес излезе доклада на временната парламентарна комисия за проучване на процеса за избор на нов изтребител и аз искам да ви зачета един абзац от него:
‘При тази ситуация възникват поне два въпроса, които биха били обект на по-обстоен анализ при наличие на повече време. Първият въпрос е защо и как беше завишена финансовата финансовата рамка от 700 млн. на 1,5 млрд. лева.’ Комисията казва, че няма време за това, а имаше време да събира бивши министри и зам.-министри, в същото време да не извика нито един експер, вероятно защото щяха да бъдат чути определени истини. Но нека им подскажа кой ще им даде отговор на въпроса за финансовата рамка – нека отворят заповедта на министър Ненчев ОХ045 и да видят, че е записано, че заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев и тогавашният заместник-началник на отбраната генерал Константин Попов са отговорни за изготвянето на проект за инвестиционен разход. Те, заедно с Министерство на финансите, отговарят за формирането на схемата за плащане. За нея се твърти, че била осми критерии.
И аз започнах да се обърквам какво е схемата за плащане – критерии, задължително основно изискване, коефицент… Само да отбележа, че съобразно последната методика за оценка, критериите са точно три – оперативна ефективност, ценова ефективност и продължителност на използването. Това объркване, което се чете от доклада показва нивото на самата комисия. Разбира се, тези депутати не би трябвало да знаят абсолютно всичко, но те би следвало да попитат експертите”, разяснява Стоянов.

Според него процесът на избор на нов изтребител е, и политически, и технически. Военната експертиза си е казала думата у нас.

„А политическото ръководство сякаш иска от експертизата да излезе с политическо решение. Явно на политическото ръководство не им хареса избора на комисията, но нека да го каже ясно и да заяви своя избор”, смята бившият началник-щаб на ВВС.

„Поредният кьорфишек”, така Стоянов определи твърденията на депутатите от ГЕРБ Антон Тодоров и Христо Гаджев, че в президентството има теч на класифицирана информация, защото, според тях, секретна грама от българското посолство в САЩ свързана с разговори с представители ан Lockheed Martin, e била четена от началника на кабинета на президента Радев, който няма достъп до класифицирана информация.

„Не отговаря на истината, че има нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Аз съм организаторът там и се занимавам с класифицирана информация от 1986 г. Бил съм началник-щаб на ВВС и през мен е минавала цялата класифицирана информация. Тази грама, която бе получена на 26 февруари е четена там от двама човека – аз и президента”, обяснява Стоянов.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните
Следваща публикация
Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов потвърди вкарването на изтребителния проект в МС до края на март

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново повтори, че до края на март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Това каза той днес, 1 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев

На сайта на Народното събрание бе качена стенограма от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Изслушването се проведе на 27 юли 2017 г.

Управляващите отговориха на Радев за F-16

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

Меню