Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

555 прочитания

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Хоке заявява, че разчита на това в най-скоро време да има поръчка от Германия за новопроизведени Eurofighter, които да заменят най-старите машини от този тип, които са в момента на въоръжение в Луфтвафе. Става въпрос за около 30 изтребителя, като там е почти сигурно, че сделката ще се реализира.

Изпълнителният директор на Airbus Defense and Space подчертава, че Eurofighter в момента се конкурира за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado, които са 85 на брой. Той обръща и внимание на факта, че изтребителят не може да използва ядрено оръжие, но ако Европа иска да запази суверенитетът си, то това оръжие трябва да бъде интегрирано, а не да се купуват американски изтребители, което от своя страна подпомага все по-доминиращата американска оръжейна индустрия.

Хоке казва, че е напълно възможно, от техническа гледна точка, това да стане факт, но основният въпрос е, дали САЩ ще са готови да разрешат.

Освен в Германия, Eurofighter в момента активно се предлага в Швейцария, Финландия и Канада, като според Хоке, шансовете за сделка с последните не е малък, особено след като Airbus придоби проекта CSeries от Bombardier и в момента е вече сериозен играч в местната авиационна индустрия.

Хоке признава, че стратегическият транспортен самолет A400M е много проблемна програма, като причините за това са били основно в лошия диалог със страните, които го поръчват, както и даването на твърде големи и нереалистични обещания, което трябвало да се избягва в бъдеще.

Хоке споменава и новата програма FCAS, като подчертава, че там не се касае за създаването на просто един боен самолет, а за изграждането на системи от системи. В момента най-важното предизвикателство пред програмата е да се разбере как ще изглежда света към 2040 г. и на какви заплахи ще трябва да отговаря самолета. Хоке, обаче не пропуска да отбележе и че за да бъде успешна програмата, участващите в нея страни ще трябва да се научат да изглаждат различията си.

Изпълнителният директор на компанията съобщава и че в момента се водят сериозни разговори за влизането на Испания в проекта FCAS, като се надява и че Великобритания ще се присъедини, за да не се стига до ситуацията, в която два или повече европейски проекта се конкурират на местния пазар. По отношения на Великобритания трябвало да се види и как точно страната ще излезе от Европейския съюз, като всякакви по-дълбоки кооперации ще са практически невъзможни при излизане от съюза без договор.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21
Следваща публикация
Финландия получи първоначални оферти за замяна на F/A-18C/D
555 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

Меню