S-97 Raider претърпя инцидент

5 прочитания

Технологичният демонстратор Sikorsky S-97 Raider е претърпял инцидент вчера, 2 август 2017 г., в изпитателния център на Lockheed Martin в Уест Палм Бийч, Флорида. Няма пострадали.

Инцидентът, за който все още има малко официална информация, е станал около 19,30 часа местно време. Местни новинарски сайтове публикуват снимка правена от голяма дистанция, на която се вижда, че S-97 стои на полосата с прибран колесник. Не са ясни повредите по машината.

Sikorsky съобщават, че двучленният екипаж се е измъкнал от „твърдото кацане” без наранявания. Машината е изпълнявала изпитания на висене непосредствено преди инцидента.

Компанията заявява още, че е напълно отдадена на технологията, която стои в основата на S-97 и възнамерява да продължи да я развива, но не дава информация за съдбата на демонстратора.
S-97 прави първи полет през май 2015 г. Машината има съосен носещ винт, бутащо витло в опашната част и е предназначена да достига скорости от порядъка на 410 km/h в хоризонтален полет.

Проектът бе стартиран през октомври 2010 г. на частни начела от Sikorsky, тъй като по това време армейската авиация на САЩ търсеше заместник на разузнавателно-ударните вертолети OH-58D Kiowa Warrior.

OH-58D бе свален от въоръжение преди две години без да му се търси реален заместник, а S-97 продължи да лети като технологичен демонстратор, който да помага за програмата SB>1 Defiant, която се разработва за армията на САЩ и която може да стане основа за създаването на новото поколение бойни вертолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния търси още 36 броя F-16
Следваща публикация
ВВС на САЩ може да вземат вече построени 747-8 за нов президентски самолет
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с индийски Ан-32

Военно-транспортен самолет Ан-32 от състава на индийските ВВС катастрофира днес, 3 юни 2019 г. в източния индийски щат Аруначал Прадеш. При инцидента са загинали всички 13 души намиращи се на борда на машината.

Меню