Румъния получи още два F-16 MLU

435 прочитания

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14 машини от този тип. Това стана миналия петък, 30 октомври 2020 г.

Изтребителите, с бордни номера 1613 и 1617 са се приземили в 86-та авиобаза в Фетещи от състава на румънските ВВС след директен полет от португалската авиобаза Монте Реал.

Двата самолета са част от сделката за общо пет употребявани изтребителя, която Румъния сключи с Португалия и САЩ през януари 2020 г. Стойността на сделката с португалската страна (за самолетите и работата по тях) е €154 млн., а договорът със Съединените щати, който покрива доставка на оборудване е за €178 млн.

Освен петте самолета, в рамките на тези договори, се покрива и модернизацията на всички изтребители от стандарта M5.2R до новия модернизационне стандарт M6XR. От румънското МО не дават детайли за това, какво ще включва тази модернизация, но се предполага, че тя ще е някаква вариация на стандарта M6.5, по който в момента могат да се доработват F-16 MLU. В рамките на този стандарт се интегрира ново въоръжение, подобрява се системата за самозащита, системата за обмен на данни Link 16 и навигационната система.

Петият самолет по този договор (борден номер 1615) се чака през първото тримесечие на 2021 г. Първите две машини пристигнаха през август.

Петте изтребителя са произведени между август 1983 и юли 1984 г., като F-16A Block 15. Всички са на активна служба във САЩ до 1994 г., когато са изведени за дългосрочно съхранение. През 1999 г. са купени от Португалия, където също се съхраняват няколко години, преди да бъдат прекарани през основен ремонт и модернизация до стандарта MLU. Според румънската страна, машините имат ресурс по часове за още около 20 години активно летене.

До август 2020 г. румънските ВВС разполагаха с 12 броя F-16A/B MLU. Румъния ги купи от Португалия през 2013 г. и те бяха получени между септември 2016 и септември 2017 г.

В последните години на няколко пъти бе обявено, че Румъния иска да купи още 36 броя F-16, като за това се разглеждаха различни варианти – още употребявани F-16 MLU, употребявани F-16C/D или новопроизведени F-16. През миналата година, тогавашният румънски министър на отбранaта Габриел Леш каза, че цената на новите F-16 е като на F-35, което била и една от причините да се мисли за изтребителя от пето поколение, но това можело да се реализира към 2028 г.

Така или иначе, в момента Румъния няма конкретен план за замяна на двете ескадрили МиГ-21 LanceR използвани в момента и самолетите ще продължат да служат поне още четири – пет години.

Свързани теми

Предишна публикация
Вторият сериен Су-57 вече лети
Следваща публикация
Японското МО подписа с Mitshubishi за създаването на нов изтребител
435 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Меню