Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100

18 прочитания

Департаментът (министерство) по търговия на САЩ е предложило облагането с 80% мито при внос на канадския пътнически самолет Bombardier CS100. Решението е предварително.

Предложеното мито от 80% се слага върху вече предложеното наказателно мито от 220%, за което се изказа Комисията по международна търговия на САЩ по-миналата седмица.

И двете предложения са предварителни, а крайното решение по оплакването на Boeing за нелоялни търговски практики при продажбата на CS100 за американската авиокомпания Delta Air Lines ще бъде взето в средата на декември.

Bombardier вече се оплака, че САЩ се опитват да прилагат протекционалистическа политика и фактически да се блокира влизането на самолети от семейството CSeries на американския пазар.

Boeing твърди, че Bombardier продава своите CS100 на много под реалната им себестойност и практически упражняват дъмпинг. Според американския самолетостроител, реалната цена на машината е около $33 млн., докато продажната цена за Delta Air Lines е била малко под $20 млн. Boeing също твърди, че Bombardier се е възползвал от над $4,5 млрд. държавна помощ, която канадското правителство е отпуснало в последните години.

От Bombardier смятат, че това е грубо незачитане на търговските реалности в авиационния бизнес, където отстъпките от цената често са огромни и не е изключение самолети да се продават под себестойността им.

Delta Air Lines твърди, че покупката на CS100 не вреди на американския авиационен бранш, защото Boeing не произвеждат самолет със сходна вместимост..

Ако се стигне до налагането на 300% наказателно мито върху всеки внесен в САЩ CS100, това би значило, че американското правителство ще прибира около $60 млн. за всеки самолет.

Засега, не се очакват сериозно разминаване между предварителните предложения и финалното решение по въпроса.

Канада вече заяви, че не желае да прави повече бизнес с Boeing, което доведе до спиране на преговорите за покупка на 18 многоцелеви изтребителя Super Hornet. Британският премиер Тереза Мей също се изказа в подкрепа на Bombardier, тъй като компанията има завод в Северна Ирландия, където работят няколко хиляди души.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция поема разследването на инцидента с A380
Следваща публикация
Travel Service стана мажоритарен собственик на Czech Airlines
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries

Канадският самолетостроител Bombardier обяви, че е постигнал споразумение за продажба на голямо количество CSeries на неназован европейски клиент. Това съобщи компанията, цитирана от Flightglobal.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Меню