Франция обяви амбициозен план за превъоръжаване и модернизация

50 прочитания

Франция обяви амбициозен план за сериозна модернизация и превъоръжаване, която ще засегне целите въоръжени сили на страната и включва покупката на допълнителни Rafale, обновяване на вертолетния флот и покупка на още летящи танкери.

Планът трябва да се ратифицира от френския парламент и покрива периода от 2019 до 2025 г.

Според плана, до 2025 г. страната трябва да разполага със 171 многоцелеви изтребителя Rafale. В момента се доставени 143. В допълнение на тях ще се експлоатират и 55 модернизирани Dassault Mirage 2000D.

През 2023 г. трябва да се направи нова поръчка за изтребители Rafale, които ще се доставят до 2030 г. Те ще бъдат от подобрения стандарт F4, чиято разработка започва през тази година.

До 2030 г. Франция се надява да разполага с 225 броя Rafale, от които 185 ще са на въоръжение във ВВС на страната, а останалите 40 във ВМС.

За изтребителят ще бъде разработен и нов целеуказващ контейнер, който ще бъде готов за приемане на въоръжение през 2023 г.

Към 2022 г. ще стартира мащабна програма за подмяна на леките вертолети във ВВС, ВМС и армейската авиация. За нея вече е избран модела Airbus Helicopters H160M, който ще замени едновременно шест сега експлоатирани типа. Първите доставки ще започнат през 2028 г. и общо се предвижда покупката на 169 вертолета.

Подмяната на вертолетите SA330 Puma ще става по отделна програма за покупка на среден двудвигателен вертолет. През 2023 г. Франция трябва да поръча 12 машини от този тип.

Ще продължат и доставките на NH Industries NH90, като шест машини ще се преработят за използването им за специални операции.

Ще бъдат ускорени и доставките на въздушните танкери A330 MRTT. 12 машини ще бъдат доставени до 2025 г. Франция ще добави още три самолета към оригиналната поръчка за дозина A330 MRTT.

До 2025 г. ще бъдат доставени още 11 броя A400M. Френските военно-транспортни способности ще се допълват и от четирите C-130J, които се доставят в момента, плюс 14-те модернизирани самолета C-130H. До края на програмния период обаче ще бъде стартирана програма за подмяна на C-130H.

Освен това Франция възнамерява да купи нов палубен летящ радар за замяна на сега експлоатираните три броя of Northrop Grumman E-2C Hawkeye и да започне процеса по търсене на наследник на летящите радари с наземно базиране Boeing E-3F.

Свързани теми

Предишна публикация
Ан-148 катастрофира край Москва
Следваща публикация
Детайли по проекта ПАК ДА
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Полетя първият A330 MRTT за френските ВВС

Първият летящ танкер Airbus A330 MRTT предназначен за френските ВВС е изпълнил първи полет на 7 септември 2017 г. от летището Хетафе, край Мадрид. Това съобщават от Airbus.

Гърция получи своя първи Rafale

Първият многоцелев изтребител Rafale, предназначен за гръцките ВВС, бе тържествено предаден на церемония във френската…
Меню