Франция уточни бъдещите способности на Rafale F4

70 прочитания

Френската агенция за отбранителни доставки DGA уточни способностите на изтребителите Dassault Rafale, които ще бъдат получени в рамките на модернизацията до стандарт F4. Френското правителство даде поръчката за разработка на стандарта на 14 януари 2019 г.

От DGA уточняват, че първите Rafale ще се модернизират по стандарта F4 през 2023 г., а целият френски флот ще бъде подобрен по този стандарт до 2025 г. Стойността на поръчката е €2 млрд.

От агенцията заявяват, че подобренията в стандарта F4 ще са по четири основни параметъра – свързаност, самозащита, подобрено въоръжение и подобрения в поддръжката и логистиката.

При свръзаността ще се акцентира към подобряване на каналите за обмен на данни и добавяне на канали за сателитна и инфрачервена връзка и нови радиостанции. При самозащитата ще се подобри системата за РЕБ, както и ще се подобрят режимите на радара за работа по наземни цели.

При въоръжението Rafale ще получи две нови оръжия – ракетата „въздух-въздух” MBDA MICA NG и 1000-kg управляема бомба AASM HAMMER, както и подобрена версия на крилатата ракета MBDA SCALP.

По поддръжката и логистичното осигуряване на самолета също се правят много подобрения, които ще улеснят експлоатацията му и ще повишат надеждността му.

От DGA уточняват, че Франция е поръчала 180 броя Rafale, от които са доставени 152 броя (46 броя Rafale M за ВМС на страната и още 106 Rafale B/C за ВВС). Настоящият стандарт по който се строят и модернизират вече съществуващите самолети е F3-R. Той бе приет на въоръжение през октомври 2018г.

Експортните клиенти Египет, Катар и Индия са заявили още 96 машини, от които са доставени 23 изтребителя за Египет.

Свързани теми

Предишна публикация
Сингапур смята да замени F-16 с F-35
Следваща публикация
Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Меню