Великобритания блокира продажбата на FA-50 за Аржентина

553 прочитания

Великобритания е блокирала продажбата на лекия изтребител FA-50 на Аржентина. Това съобщава Janes.

Великобритания, която е наложила оръжейно ембарго върху Аржентина, заради спора им за Фолклендските острови, е отказала да даде експортно разрешение за шест основни системи, вложени в корейския KAI FA-50. За това е съобщил производителя KAI на аржентинското правителство.

Информацията изтече, след като в интернет се появи копие на писмото, датирано от 28 октомври, изпратено от KAI за аржентинското посолство в Сеул. В него е написано още, че компанията остава ангажирана за потенциалната сделка и се опитва да намери решение за експортните разрешения.

Janes съобщава, че KAI са отказали официален коментар, но източници на изданието са съобщили, че писмото е истинско.

От години, Аржентина се опитва да купи нов боен самолет за своите ВВС. Страната разполага с модернизирани изтребители-бомбардировачи A-4, учебно-бойни самолети IA-63 Pampa и турбовитлови леки бойни самолети IA-58 Pucará.

Разговори за придобиването на FA-50 се водят от поне четири години, като в предишни съобщения по темата, бе казвано, че южноамериканската страна се интересува от 10 броя от корейския боен самолет, при единична цена от $20 млн. Машините трябва да заменят модернизираните A-4.

FA-50 е бойният вариант на реактивния свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет T-50. Изтребителят има вградено 20-mm оръдие и седем точки за окачване на въоръжение под крилото и фюзелажа, на което може да се постави боен товар с маса от 3700 kg. Бойният вариант е на въоръжение в Южна Корея, Филипините и Ирак.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия се оглежда за нов учебен самолет
Следваща публикация
F-16 прогони цивилен самолет от митинг на Тръмп
553 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Меню