Гърция е близо до споразумение за модернизация на своите F-16

30 прочитания

Гърция е близо до споразумение за със САЩ за модернизация на част от флота си от многоцелеви изтребители F-16. Това съобщава Aviation Week.

Според американското издание, споразумението е на стойност $1,5 млрд. и ще покрива модернизацията на по-голямата част от гръцките F-16. То вероятно ще бъде официално подписано до края на месеца, а неговото обявяване е много вероятно да се случи следващата седмица по време на визитата на гръцкия премиер Ципрас в САЩ.

В споразумението ще се покрие модернизацията на гръцките F-16 Block 50, Block 52+ и Block 52M (още Block 52+ Advanced) или общо 122 изтребителя. Най-старите F-16 Block 30, които в момента са около 32 самолета, няма да бъдат модернизирани.

Модернизацията, която плътно ще следва F-16V, ще включва поставяне на AESA радар APG-83, нови дисплеи в пилотската кабина, нова система за опознаване, система за обмен на данни Link 16, за тези версии, които я нямат, нов борден компютър и други.

Поради не малките разлики между трите варианта на F-16, които ще се модернизират, в момента се планира създаването на по два прототипа за всеки вариант или общо шест. Цялата програма се очаква да се изпълни за около седем години.

Свързани теми

Предишна публикация
Ливан получи първите два Super Tucano
Следваща публикация
A330neo ще направи първия си полет следващата седмица
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Lockheed Martin презентира F-16V в София

Американската компания Lockheed Martin официално презентира последния вариант на изтребителя F-16 в София. Това стана днес, 18 септември 2018 г., но от компанията избягваха преки отговори на всякакви въпроси, свързани с цените и сроковете за придобиване на този модел.

Меню