Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

972 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Emirates, които до момента са налели десетки милиарди долари в покупката на 142 броя A380, все още не е финализирала поръчката си на 36 машини, която бе обявена през миналия януари. Тогава, след няколко месеца на преговори Emirates обяви, че поръчва 20 самолета и си запазва още 16 опции. Сделката обаче не е приключена заради спорове с двигателостроителя Rolls-Royce.

Според Reuters, вече година преговорите между Emirates и Rolls-Royce не достигат до решение по ключови теми, включително и обещаните горивни характеристики на двигателите Rolls-Royce Trent 900.

Ако действително Emirates се откаже от допълнителните A380 за сметка на A350, то в Airbus сериозно разсъждават над това да прекратят производството на четиридвигателния гигант.

Източниците на Reuters съобщават, че решението за това ще се вземе преди настоящия изпълнителен директор Том Ендерс да напусне компанията, което се планира за края на април.

Reuters съобщава още, че Airbus са готови да преглътнат отказа на Emirates от още A380, ако действително компанията подмени поръчката си за голям брой A350. Въпреки, че самолетостроителят обмисля спиране на производството, все още има надежда, че отделни бройки могат да бъдат пласирани в близките месеци и години.

Airbus са потвърдили за Reuters, че все още се водят разговори с Emirates по сделката за A380, но не са дали допълнителна информация. От авиокомпанията и Rolls-Royce са отказали коментар.

Продажбите на A380 са практически замразени от 2014 г. насам. В края на декември 2018 г. Airbus съобщиха, че имат общо 321 поръчки за гиганта, от които са изпълнени 234. Много компании се насочват към двудвигателните A350 и Boeing 777, като по-ефективна алтернатива на A380 и Boeing 747.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
Армения купува Су-30СМ
972 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Singapore Airlines започна да извежда от експлоатация A380

Без излишен шум сингапурската авиокомпания Singapore Airlines изведе от търговско опериране своя първи лайнер Airbus A380. Това е и първия самолет от типа, с който са започнати търговски полети.

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Франция поема разследването на инцидента с A380

След близо три дни полемики, френската агенция за разследване на авиационни инциденти BEA пое разследването на инцидента с A380 на Air France, чийто двигател се разпадна на 30 септември 2017 г. над Гренландия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на канадската транспортна агенция.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

Меню