Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

972 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Emirates, които до момента са налели десетки милиарди долари в покупката на 142 броя A380, все още не е финализирала поръчката си на 36 машини, която бе обявена през миналия януари. Тогава, след няколко месеца на преговори Emirates обяви, че поръчва 20 самолета и си запазва още 16 опции. Сделката обаче не е приключена заради спорове с двигателостроителя Rolls-Royce.

Според Reuters, вече година преговорите между Emirates и Rolls-Royce не достигат до решение по ключови теми, включително и обещаните горивни характеристики на двигателите Rolls-Royce Trent 900.

Ако действително Emirates се откаже от допълнителните A380 за сметка на A350, то в Airbus сериозно разсъждават над това да прекратят производството на четиридвигателния гигант.

Източниците на Reuters съобщават, че решението за това ще се вземе преди настоящия изпълнителен директор Том Ендерс да напусне компанията, което се планира за края на април.

Reuters съобщава още, че Airbus са готови да преглътнат отказа на Emirates от още A380, ако действително компанията подмени поръчката си за голям брой A350. Въпреки, че самолетостроителят обмисля спиране на производството, все още има надежда, че отделни бройки могат да бъдат пласирани в близките месеци и години.

Airbus са потвърдили за Reuters, че все още се водят разговори с Emirates по сделката за A380, но не са дали допълнителна информация. От авиокомпанията и Rolls-Royce са отказали коментар.

Продажбите на A380 са практически замразени от 2014 г. насам. В края на декември 2018 г. Airbus съобщиха, че имат общо 321 поръчки за гиганта, от които са изпълнени 234. Много компании се насочват към двудвигателните A350 и Boeing 777, като по-ефективна алтернатива на A380 и Boeing 747.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
Армения купува Су-30СМ
972 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cathay Dragon поръчва 32 броя A321neo

Cathay Dragon подписа с европейския самолетостроител Airbus меморандум за разбирателство за покупката на 32 пътнически самолета Airbus A321neo. Стойността на сделката по каталожни цени е $4,05 млрд.

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

Франция поема разследването на инцидента с A380

След близо три дни полемики, френската агенция за разследване на авиационни инциденти BEA пое разследването на инцидента с A380 на Air France, чийто двигател се разпадна на 30 септември 2017 г. над Гренландия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на канадската транспортна агенция.

Новият главен продавач на Airbus ще се съсредоточи върху A330neo

Новият шеф на продажбите и маркетинга на Airbus Ерик Шултц се надява да спечели поне двама нови клиенти за модела A330neo в рамките на тази година и ще съсредоточи вниманието си върху него с надеждата за повече продажби през годината. Това съобщава Reuters.

IAG се оплака от високата цена на A380

Авиационният холдинг International Airlines Group (IAG) се оплака, че цената за придобиване на Airbus A380 е твърде висока и това обезсмисля всякакви планове за придобиването на допълнителни машини от този тип. Това е заявил изпълнителният директор на холдинга Уили Уелш.

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Меню