Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

972 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Emirates, които до момента са налели десетки милиарди долари в покупката на 142 броя A380, все още не е финализирала поръчката си на 36 машини, която бе обявена през миналия януари. Тогава, след няколко месеца на преговори Emirates обяви, че поръчва 20 самолета и си запазва още 16 опции. Сделката обаче не е приключена заради спорове с двигателостроителя Rolls-Royce.

Според Reuters, вече година преговорите между Emirates и Rolls-Royce не достигат до решение по ключови теми, включително и обещаните горивни характеристики на двигателите Rolls-Royce Trent 900.

Ако действително Emirates се откаже от допълнителните A380 за сметка на A350, то в Airbus сериозно разсъждават над това да прекратят производството на четиридвигателния гигант.

Източниците на Reuters съобщават, че решението за това ще се вземе преди настоящия изпълнителен директор Том Ендерс да напусне компанията, което се планира за края на април.

Reuters съобщава още, че Airbus са готови да преглътнат отказа на Emirates от още A380, ако действително компанията подмени поръчката си за голям брой A350. Въпреки, че самолетостроителят обмисля спиране на производството, все още има надежда, че отделни бройки могат да бъдат пласирани в близките месеци и години.

Airbus са потвърдили за Reuters, че все още се водят разговори с Emirates по сделката за A380, но не са дали допълнителна информация. От авиокомпанията и Rolls-Royce са отказали коментар.

Продажбите на A380 са практически замразени от 2014 г. насам. В края на декември 2018 г. Airbus съобщиха, че имат общо 321 поръчки за гиганта, от които са изпълнени 234. Много компании се насочват към двудвигателните A350 и Boeing 777, като по-ефективна алтернатива на A380 и Boeing 747.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
Армения купува Су-30СМ
972 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus отново биха Boeing по поръчки

След трескаво финализиране на сделки в края на годината, от европейския самолетостроител Airbus обявиха, че имат 1109 нетни поръчки за 2017 г., което е с близо 200 повече от поръчките на архиконкурента Boeing.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Airbus се готви да спре производството на A380

Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Меню