Ливан получи първите два Super Tucano

8 прочитания

Ливанските въоръжени сили получиха първите два турбовитлови бойни самолети A-29 Super Tucano. Това е станало на 9 октомври на церемония в авиобаза Хамат, северно от столицата Бейрут. Това съобщава IHS Jane’s.

През юни 2015 г. Държавният департамент на САЩ одобри сделка за продажбата на шест Super Tucano на Ливан. Нейната стойност е $462 млн. и освен самолетите, се предвижда доставка на два резервни двигателя, оптико-електронна прицелно-обзорна система MX-15, 2000 лазерно насочвани ракети APKWS (на база на стандартния 70-mm НУРС), осем системи AN/AAR-60(V)2 за предупреждение за обстрел, осем системи ALE-47 за разпръскване на топлинни капани, наземно оборудване, логистика, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

Предвижда се останалите четири Super Tucano да бъдат получени през 2018 г. Всички самолети са произведени по лиценз от американската компания Sierra Nevada Corporation. Сделката мина по системата FMS.

Ливан предвижда самолетите да използват и управляемите ракети AGM-114 Hellfire, както и управляемите бомби GBU-12 и GBU-58. За сега няма данни тези боеприпаси да са закупени.

Ливанските ВВС днес разполагат с едва три турбовитлови самолета Cessna 208 Caravan, който имат прицелно-обзорна система и могат да използват ракети AGM-114. Като се изключи няколко остарели вертолета Aérospatiale Gazelle, въоръжени с противотанкови ракети HOT, ливанските ВВС нямат други бойни средства.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa Group купува значителна част от Air Berlin
Следваща публикация
Гърция е близо до споразумение за модернизация на своите F-16
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aero Vodochody показа нова версия на L-159

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody демонстрира нова версия на лекия ударен самолет L-159. Версията е наречена F/A-259 Striker и бе показана за първи път в рамките на изложението във Фарнбъроу, което се провежда в момента.

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Малайзия търси лек боен самолет

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

Меню