Ливан получи първите два Super Tucano

3 прочитания

Ливанските въоръжени сили получиха първите два турбовитлови бойни самолети A-29 Super Tucano. Това е станало на 9 октомври на церемония в авиобаза Хамат, северно от столицата Бейрут. Това съобщава IHS Jane’s.

През юни 2015 г. Държавният департамент на САЩ одобри сделка за продажбата на шест Super Tucano на Ливан. Нейната стойност е $462 млн. и освен самолетите, се предвижда доставка на два резервни двигателя, оптико-електронна прицелно-обзорна система MX-15, 2000 лазерно насочвани ракети APKWS (на база на стандартния 70-mm НУРС), осем системи AN/AAR-60(V)2 за предупреждение за обстрел, осем системи ALE-47 за разпръскване на топлинни капани, наземно оборудване, логистика, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

Предвижда се останалите четири Super Tucano да бъдат получени през 2018 г. Всички самолети са произведени по лиценз от американската компания Sierra Nevada Corporation. Сделката мина по системата FMS.

Ливан предвижда самолетите да използват и управляемите ракети AGM-114 Hellfire, както и управляемите бомби GBU-12 и GBU-58. За сега няма данни тези боеприпаси да са закупени.

Ливанските ВВС днес разполагат с едва три турбовитлови самолета Cessna 208 Caravan, който имат прицелно-обзорна система и могат да използват ракети AGM-114. Като се изключи няколко остарели вертолета Aérospatiale Gazelle, въоръжени с противотанкови ракети HOT, ливанските ВВС нямат други бойни средства.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция е близо до споразумение за модернизация на своите F-16
Следваща публикация
Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу

Турската компания TAI представи на изложението във Фарнбъроу своя проект Hurjet – реактивен учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който може да изпълнява и ролята на лек боен самолет.

Малайзия търси лек боен самолет

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

Меню