Ливан получи първите два Super Tucano

6 прочитания

Ливанските въоръжени сили получиха първите два турбовитлови бойни самолети A-29 Super Tucano. Това е станало на 9 октомври на церемония в авиобаза Хамат, северно от столицата Бейрут. Това съобщава IHS Jane’s.

През юни 2015 г. Държавният департамент на САЩ одобри сделка за продажбата на шест Super Tucano на Ливан. Нейната стойност е $462 млн. и освен самолетите, се предвижда доставка на два резервни двигателя, оптико-електронна прицелно-обзорна система MX-15, 2000 лазерно насочвани ракети APKWS (на база на стандартния 70-mm НУРС), осем системи AN/AAR-60(V)2 за предупреждение за обстрел, осем системи ALE-47 за разпръскване на топлинни капани, наземно оборудване, логистика, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

Предвижда се останалите четири Super Tucano да бъдат получени през 2018 г. Всички самолети са произведени по лиценз от американската компания Sierra Nevada Corporation. Сделката мина по системата FMS.

Ливан предвижда самолетите да използват и управляемите ракети AGM-114 Hellfire, както и управляемите бомби GBU-12 и GBU-58. За сега няма данни тези боеприпаси да са закупени.

Ливанските ВВС днес разполагат с едва три турбовитлови самолета Cessna 208 Caravan, който имат прицелно-обзорна система и могат да използват ракети AGM-114. Като се изключи няколко остарели вертолета Aérospatiale Gazelle, въоръжени с противотанкови ракети HOT, ливанските ВВС нямат други бойни средства.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa Group купува значителна част от Air Berlin
Следваща публикация
Гърция е близо до споразумение за модернизация на своите F-16
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

M-346FA Fighter Attack

Платена публикацияГеополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на…

ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Меню