ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети

44 прочитания

ВВС на САЩ все пак ще стартират конкурс за доставка на леки турбовитлови бойни самолети, като цели сключване на договор до края на септември 2019 г. Това се чете от сайта за потенциални обществени поръчки в САЩ FedBizOpps.

В съобщението се казва, че към декември 2018 г. може да се очаква стартирането на официален конкурс, който трябва да определи какъв лек боен самолет да бъде купен. От съобщението се разбира, че ВВС на САЩ ще избират само между два модела – A-29 Super Tucano и AT-6 Wolverine. Те преминаха през тестова програма в последните години.

Все пак, говорител на ВВС на САЩ е заявил за американското издание Defense News, че още няма окончателно решение за това, дали да бъде закупен подобен лек боен самолет или не.

ВВС на САЩ от дълги години проучват възможността да купят лек боен самолет, който да бъде използван за ударни и разузнавателни задачи в конфликти с ниска интензивност, където противникът няма тежки системи за ПВО.

През миналото лято ВВС на САЩ проведоха серия от експерименти с тубовитловите модели A-29, AT-6, AT-802L Longsword и реактивният Textron Scorpion, за това да видят дали тези машини могат да отговорят на изискванията им. През април 2018 г. започна втори кръг на изпитанията, който бе ограничен само до A-29 и AT-6.

По всичко личи, че ВВС на САЩ ще избират между тези два самолета. Това е лоша новина за останалите участници, както и за Aero Vodochody и южноафриканската Paramount Group, които се надяваха да влязат в процеса, който е условно известен като OA-X, със своите L-259 и AHRLAC.

ВВС на САЩ имат интерес да закупят няколкостотин леки бойни самолети, които да допълват в различни регионални конфликти сега използваните реактивни многоцелеви изтребители и стратегическите бомбардировачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Q400 бе откраднат в САЩ, след което бе умишлено разбит
Следваща публикация
Латвия се интересува от покупката на четири UH-60
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

ВВС на САЩ чертаят план за пенсионирането на B-1 и B-2 след влизането на B-21

ВВС на САЩ планират да пенсионират стратегическите бомбардировачи B-1B и B-2A паралелно с приемането на въоръжение на новия B-21 и в същото време ще заложат на B-52H да остане на служба до около 2050 г. Това съобщава Air Force Magazine, позовавайки се на източници запознати с плановете.

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

B-52 премина над България

Стретегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г.,…
Меню