ВКС на Русия започват да получават СР-10 от догодина

93 прочитания

Руските въздушно-космически сили ще започнат да получават новия учебно-тренировъчен самолет СР-10 от 2018 г. Това съобщава МО на Руската федерация.

В съобщението на руското МО не се дава друга информация, освен че първите машини ще бъдат получени догодина.

През октомври 2016 г., бе съобщено, че серийното производство СР-10 ще започне в края на 2017 г., а до 2020 г. за изпитания на руските ВКС ще бъдат предадени 20 самолета. Това ще бъде опитната серия учебни самолети, които ще се използват за държавни изпитания.

СР-10 е произведение на компанията „Современные авиационные технологии“ (САТ), като той е създаден на частни начела и от няколко години компанията се опитваше да го пласира на руските въоръжени сили. В момента машината се разглежда като потенциален заместник на L-39.

Единственият прототип на СР-10, който бе демонстриран на МАКС-2017 през юли, има силова установка от един двигател АИ-25ТЛ с максимална тяга 1700 kgf, директно взет от L-39C. За серийното производство се предлага по-модерният двигател АЛ-55 с тяга от 1760 kgf. Максималната излетна маса е 3100 kg, максималната скорост – 800 km/h, далечината на полета без допълнителни резервоари е 800 km, а експлоатационното претоварване е от +9 до -6 единици. Самолетът няма да има въоръжение. Голяма част от конструкцията, включително обшивката, е изработена от стъклопластови материали, а най-натоварените носещи елементи са от класическите алуминиеви сплави. Машината се отличава с крило с обратна стреловидност (-10 градуса по атакуващия ръб).

Свързани теми

Предишна публикация
Прехвърлиха прототипа на МС-21 за изпитания в Жуковский
Следваща публикация
Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries
93 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария

Турбовитловият учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M с борден номер 665 се завърна днес, 12 февруари 2019 г., след основен ремонт в Швейцария. Машината беше тежко повредена при аварийно кацане през ноември 2010 г.

Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО

По време на заход за кацане около 23,00 ч. на 17 септември 2018 г. руски разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това е станало по време на ракетно-бомбови удар, нанесен от израелски военни самолети по сирийски военни цели в района на крайбрежния град Латакия.

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А

Новият руски самолет-танкер Ил-78М-90А изпълни успешно своя първи полет днес, 25 януари 2018 г. Това съобщава ТАСС, цитирайки информационната служба на компанията „Илюшин”.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню