ВКС на Русия започват да получават СР-10 от догодина

89 прочитания

Руските въздушно-космически сили ще започнат да получават новия учебно-тренировъчен самолет СР-10 от 2018 г. Това съобщава МО на Руската федерация.

В съобщението на руското МО не се дава друга информация, освен че първите машини ще бъдат получени догодина.

През октомври 2016 г., бе съобщено, че серийното производство СР-10 ще започне в края на 2017 г., а до 2020 г. за изпитания на руските ВКС ще бъдат предадени 20 самолета. Това ще бъде опитната серия учебни самолети, които ще се използват за държавни изпитания.

СР-10 е произведение на компанията „Современные авиационные технологии“ (САТ), като той е създаден на частни начела и от няколко години компанията се опитваше да го пласира на руските въоръжени сили. В момента машината се разглежда като потенциален заместник на L-39.

Единственият прототип на СР-10, който бе демонстриран на МАКС-2017 през юли, има силова установка от един двигател АИ-25ТЛ с максимална тяга 1700 kgf, директно взет от L-39C. За серийното производство се предлага по-модерният двигател АЛ-55 с тяга от 1760 kgf. Максималната излетна маса е 3100 kg, максималната скорост – 800 km/h, далечината на полета без допълнителни резервоари е 800 km, а експлоатационното претоварване е от +9 до -6 единици. Самолетът няма да има въоръжение. Голяма част от конструкцията, включително обшивката, е изработена от стъклопластови материали, а най-натоварените носещи елементи са от класическите алуминиеви сплави. Машината се отличава с крило с обратна стреловидност (-10 градуса по атакуващия ръб).

Свързани теми

Предишна публикация
Прехвърлиха прототипа на МС-21 за изпитания в Жуковский
Следваща публикация
Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Премиерът обеща възстановяване на ВВВУ до 6 май

Премиерът Бойко Борисов обеща Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия да бъде възстановено до 6 май 2019 г. Това каза той днес, 2 април, при посещението си в Долна Митрополия.

Млади пилоти с класна специалност „Военен пилот – първи клас”

На младите пилоти старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев от авиобаза Граф Игнатиево и ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бе присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”. Това бе съобщено от ВВС.

Меню