ВКС на Русия започват да получават СР-10 от догодина

93 прочитания

Руските въздушно-космически сили ще започнат да получават новия учебно-тренировъчен самолет СР-10 от 2018 г. Това съобщава МО на Руската федерация.

В съобщението на руското МО не се дава друга информация, освен че първите машини ще бъдат получени догодина.

През октомври 2016 г., бе съобщено, че серийното производство СР-10 ще започне в края на 2017 г., а до 2020 г. за изпитания на руските ВКС ще бъдат предадени 20 самолета. Това ще бъде опитната серия учебни самолети, които ще се използват за държавни изпитания.

СР-10 е произведение на компанията „Современные авиационные технологии“ (САТ), като той е създаден на частни начела и от няколко години компанията се опитваше да го пласира на руските въоръжени сили. В момента машината се разглежда като потенциален заместник на L-39.

Единственият прототип на СР-10, който бе демонстриран на МАКС-2017 през юли, има силова установка от един двигател АИ-25ТЛ с максимална тяга 1700 kgf, директно взет от L-39C. За серийното производство се предлага по-модерният двигател АЛ-55 с тяга от 1760 kgf. Максималната излетна маса е 3100 kg, максималната скорост – 800 km/h, далечината на полета без допълнителни резервоари е 800 km, а експлоатационното претоварване е от +9 до -6 единици. Самолетът няма да има въоръжение. Голяма част от конструкцията, включително обшивката, е изработена от стъклопластови материали, а най-натоварените носещи елементи са от класическите алуминиеви сплави. Машината се отличава с крило с обратна стреловидност (-10 градуса по атакуващия ръб).

Свързани теми

Предишна публикация
Прехвърлиха прототипа на МС-21 за изпитания в Жуковский
Следваща публикация
Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries
93 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Примитивни дронове за болезнени удари

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

МО иска да ремонтира два L-39

Министерство на отбраната стартира вчера, 18 февруари 2019 г., обществена поръчка за ремонт на два реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA. Очакваната стойност на поръчката е малко над 8,33 млн. лева без ДДС.

Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

Меню