Словакия търси европейско решение за изтребителната си авиация

27 прочитания

Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че страната му ще участва във всички инициативи, свързани с военни способности в рамките на ЕС и ще търси европейски решения, когато разглеждаме възможностите за придобиване на ново военно оборудване, включително при покупката на нов изтребител. Това съобщава местни вестник „Правда”.

„Помолих военния министър да търси европейски решения при придобиванията на оборудване за нуждите на нашите въоръжени сили. Същото важи и в случая с нашите самолети, защото това е сериозно решение. Добре ще е да покажем на партньорите ни в Европа, че можем да вземаме европейски решения “, каза Фицо

Процесът по придобиване на свръхзвуков изтребител в Словакия все още не е приключил, Министерството на отбраната иска да има оценка на новите оферти за нов изтребител най-късно до края на септември 2017 г. Целта е словашката армия да замени остарелите си изтребители МиГ-29. В края на 2016 г. от министерството обявиха, че очакват оферти от няколко държави. От март 2015 г., Словакия преговаря със Швеция за придобиването на изтребители Gripen C/D.

“Осигурили сме целево финансиране за придобиването на бронирани машини, в обозримото бъдеще трябва да разрешим и въпроса за придобиването на нов изтребител. И в двата случая доставчици трябва да бъдат държави-членки на ЕС“, казва словашкият премиер Фицо.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Berlin подаде заявление за обявяване в несъстоятелност
Следваща публикация
Иран преговаря с Airbus Helicopters за 48 вертолета
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Тайван се интересува от F-16V

Тайван се е отказал от желанията си да купува F-35 и вместо това ще се опита да издейства сделка от САЩ за 66 броя F-16V. Това съобщава местната информационна агенция UDN.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню