Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея

9 прочитания

Lockheed Martin е била изкуствено фаворитизирана от южнокорейските военни, по време на процедурата за избор на нов изтребител. Това твърди опозиционната Партия на справедливостта, цитирана от The Korea Times.

През 2014 г. компанията спечели договор на стойност $6,43 млрд. за доставката на 40 многоцелеви изтребителя F-35A. Другият кандидат бе Boeing F-15SE.

Според опозиционната южнокорейска партия, офертата на Lockheed Martin не е покривала изискването за предостaвяне на офсет в рамките на 50% от цялата стойност на проекта. През февруари 2013 г. офсета предлаган от американската компания е бил едва 27,8% от стойността ѝ. Месец по-късно Lockheed решават да добавят като офсет и комуникационен сателит, което докарало офсета до 63,4% от стойността на сделката.

Въпросният сателит, обаче въобще не бил необходим на южнокорейските въоръжени сили, но въпреки това неговата стойност била зачетена като офсет. Освен това не са били проведени коректни оценки на стойността на сателита, както и евентуалните му по-евтини алтернативи.

През септември 2015 г. Lockheed спира работата по сателита, като заявява, че разходите са нараснали и иска от Южна Корея да ги покрие. По-късно след посредничество на американското правителство, работата по сателита е била възобновена, но са били натрупани разходи от $26 млн., които Южна Корея е поела.

Покупката на F-35 продължава да е тема на полемики в Южна Корея. Страната искаше да придобие редица ключови технологии за да създаде собствения си изтребител KF-X. Boeing бяха готови да предоставят технологиите, а Lockheed Martin не. Въпреки това, последните спечелиха.

В момента в Южна Корея вървят редица разследвания в отбранителния сектор, включително и около покупката на F-35.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел се отказва от V-22 Osprey
Следваща публикация
Спешен преглед двигателите GP7200 на A380
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Меню