Турция се отказа да строи регионални самолети

2 прочитания

Турското правителство тихомълком се е отказало от националната програма за създаване на регионални пътнически самолети TRJet. Това съобщава Defense News.

Според изданието официални лица от турските правителствени структури са потвърдили, че програмата TRJet е била прекратена след като оценките и изследванията са показали, че в тази програма няма икономическа целесъобразност. Източниците посочили, че прогнозните разходи и потенциалните продажби не давали надежда за TRJet.

Програмата TRJet бе стартирана през май 2015 г. след подписване на меморандум за разбирателство между американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и турското правителство. Програмата предвиждаше рестарт на производството на Dornier 328 и в последствие създаване на регионален самолет с капацитет 60 – 70 места.

Подписването на договора за разработка и за поръчка на самолетите предназначени за турското правителство трябваше да стане факт през 2016 г., но това така и не се случи.

SNC е собственост на инженера от турски произход Фатих Озмен. Компанията купи интелектуалните права върху Dornier 328 в двете му версии – реактивна и задвижвана от турбовитлови мотори.

Програмата TRJet предвиждаше създаване на обновена версия на Dornier 328 (TR328) и Dornier 328JET (TRJ328). Машината трябваше да влезе отново в серийно производство в края на 2017 или началото на 2018 г., а сглобяването щеше да става факт в Турция. До 2021 г. трябваше да се сглобяват 20 – 25 самолета годишно. Турското правителство предвиждаше да поръча 50 машини от този тип, които да се използват от различни институции.

До 2023 г. трябваше да полети и по-големия TRJ628/TR628 (отново във версия с турбовитлови мотори и реактивни двигатели).

В официално съобщение SNC заявява, че все още не се е отказала от идеята за рестартиране на производството на Dornier 328 и ще се търсят други опции за осъществяване на идеята.

Турбовитловата версия на Dornier 328 се сглобява от 1993 до 2002 г. и са произведени 217 броя, а Dornier 328JET е в производство от 1998 до 2002 г., като да построени 110 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
A330neo изпълни първи полет
Следваща публикация
Построиха 150-тия Сухой Суперджет 100
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI показва новите си вертолетни проекти

Turkish Aerospace Industries (TAI) демонстрира новите си вертолетни проекти в рамките на отбранителното изложение IDEF, което се провежда в Истанбул. Това съобщава Flightglobal.

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Меню