Турция се отказа да строи регионални самолети

26 прочитания

Турското правителство тихомълком се е отказало от националната програма за създаване на регионални пътнически самолети TRJet. Това съобщава Defense News.

Според изданието официални лица от турските правителствени структури са потвърдили, че програмата TRJet е била прекратена след като оценките и изследванията са показали, че в тази програма няма икономическа целесъобразност. Източниците посочили, че прогнозните разходи и потенциалните продажби не давали надежда за TRJet.

Програмата TRJet бе стартирана през май 2015 г. след подписване на меморандум за разбирателство между американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и турското правителство. Програмата предвиждаше рестарт на производството на Dornier 328 и в последствие създаване на регионален самолет с капацитет 60 – 70 места.

Подписването на договора за разработка и за поръчка на самолетите предназначени за турското правителство трябваше да стане факт през 2016 г., но това така и не се случи.

SNC е собственост на инженера от турски произход Фатих Озмен. Компанията купи интелектуалните права върху Dornier 328 в двете му версии – реактивна и задвижвана от турбовитлови мотори.

Програмата TRJet предвиждаше създаване на обновена версия на Dornier 328 (TR328) и Dornier 328JET (TRJ328). Машината трябваше да влезе отново в серийно производство в края на 2017 или началото на 2018 г., а сглобяването щеше да става факт в Турция. До 2021 г. трябваше да се сглобяват 20 – 25 самолета годишно. Турското правителство предвиждаше да поръча 50 машини от този тип, които да се използват от различни институции.

До 2023 г. трябваше да полети и по-големия TRJ628/TR628 (отново във версия с турбовитлови мотори и реактивни двигатели).

В официално съобщение SNC заявява, че все още не се е отказала от идеята за рестартиране на производството на Dornier 328 и ще се търсят други опции за осъществяване на идеята.

Турбовитловата версия на Dornier 328 се сглобява от 1993 до 2002 г. и са произведени 217 броя, а Dornier 328JET е в производство от 1998 до 2002 г., като да построени 110 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния взима H215M
Следваща публикация
Словакия получи първия си C-27J
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

TAI показва новите си вертолетни проекти

Turkish Aerospace Industries (TAI) демонстрира новите си вертолетни проекти в рамките на отбранителното изложение IDEF, което се провежда в Истанбул. Това съобщава Flightglobal.

САЩ предлагат ЗРК Patriot на Турция

Съединените щати предлагат на Турция да купи зенитно-ракетни комплекси Patriot в опит да отклонят страната от плановете ѝ да се сдобие с руския комплекс С-400. Това съобщава Reuters.

Меню