Турция се отказа да строи регионални самолети

23 прочитания

Турското правителство тихомълком се е отказало от националната програма за създаване на регионални пътнически самолети TRJet. Това съобщава Defense News.

Според изданието официални лица от турските правителствени структури са потвърдили, че програмата TRJet е била прекратена след като оценките и изследванията са показали, че в тази програма няма икономическа целесъобразност. Източниците посочили, че прогнозните разходи и потенциалните продажби не давали надежда за TRJet.

Програмата TRJet бе стартирана през май 2015 г. след подписване на меморандум за разбирателство между американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и турското правителство. Програмата предвиждаше рестарт на производството на Dornier 328 и в последствие създаване на регионален самолет с капацитет 60 – 70 места.

Подписването на договора за разработка и за поръчка на самолетите предназначени за турското правителство трябваше да стане факт през 2016 г., но това така и не се случи.

SNC е собственост на инженера от турски произход Фатих Озмен. Компанията купи интелектуалните права върху Dornier 328 в двете му версии – реактивна и задвижвана от турбовитлови мотори.

Програмата TRJet предвиждаше създаване на обновена версия на Dornier 328 (TR328) и Dornier 328JET (TRJ328). Машината трябваше да влезе отново в серийно производство в края на 2017 или началото на 2018 г., а сглобяването щеше да става факт в Турция. До 2021 г. трябваше да се сглобяват 20 – 25 самолета годишно. Турското правителство предвиждаше да поръча 50 машини от този тип, които да се използват от различни институции.

До 2023 г. трябваше да полети и по-големия TRJ628/TR628 (отново във версия с турбовитлови мотори и реактивни двигатели).

В официално съобщение SNC заявява, че все още не се е отказала от идеята за рестартиране на производството на Dornier 328 и ще се търсят други опции за осъществяване на идеята.

Турбовитловата версия на Dornier 328 се сглобява от 1993 до 2002 г. и са произведени 217 броя, а Dornier 328JET е в производство от 1998 до 2002 г., като да построени 110 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния взима H215M
Следваща публикация
Словакия получи първия си C-27J
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?

Индикации, че САЩ може да спрат сделката за доставка за Турция на многоцелевите изтребители от следващо поколение F-35, ако страната получи руския ЗРК С-400, дойдоха от турския парламент, но информацията в последствие бе отречена от турското МО.

Пакистан взима T129

Пакистан е подписал за 30 щурмови вертолети T129. Това е съобщил турският Институт по отбранителната индустрия, която координира програмата.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…
Меню